• Khalid Benlahsen: 'Nooit spijt gehad dat ik voor tweede keer voor Feijenoord heb gekozen.'
• Khalid Benlahsen: 'Nooit spijt gehad dat ik voor tweede keer voor Feijenoord heb gekozen.' Foto: Peter Verbeek

Droombaan bij Feyenoord

everdingen • Khalid Benlahsen heeft een druk leven, maar is een gelukkig en tevreden man. Als doelman kwam hij tekort voor de absolute top, maar in de hoogste klassen van het amateurvoetbal kon hij uitstekend mee. Nadat hij als 36-jarige een punt achter zijn carrière had gezet werd hij keeperstrainer. Via GVVV en Almere City kwam hij in 2013 beeld bij Feyenoord. Hij begon daar als hoofd van de keepersacademie, en begint nu aan zijn vierde seizoen als goalkeeping coach, zoals op zijn visitekaartje staat vermeld.

Benlahsen (45) is geboren en opgegroeid in Vianen. Hij speelde een jaartje bij de F-jes van Brederodes, en ging toen naar SC Everstein. "Mijn vader voetbalde daar, vond dat het een fijne club was voor mij, en heeft helemaal gelijk gehad." Khalid doorliep er, altijd als doelman, de hele jeugdafdeling, tot en met de tweedejaars B.

SC Everstein

"SC Everstein voetbalde in de tweede klasse, en dat was destijds (rond 1990) heel hoog. Tijdens een oefenwedstrijd brak keeper Anton den Braven zijn been, en ik heb hem het laatste kwartier vervangen. SC Everstein begon aan het seizoen met Bas de Weijer onder de lat. Ergens in februari raakte ook hij geblesseerd, en trainer Gerrit de Heus haalde mij en Martin van Stijn toen bij de selectie. We kregen allebei één kans, en de keuze viel op mij. Twee dagen nadat ik 16 was geworden maakte ik mijn debuut."

Khalid Benlahsen speelde toen al twee jaar bij de regioselectie van Dordrecht, en werd regelmatig gescout door BVO's. Na minder dan een half seizoen als eerste keeper van SC Everstein trainde hij op proef bij Willem II en FC Utrecht. Toen Feyenoord zich óók meldde was de keuze snel gemaakt. "Ik werd onder handen genomen door Pim Doesburg. Die was tevreden, en ik kon terecht bij de jeugd. Ik heb één jaar in de A1 gekeept. Ik leefde voor de sport en het was mijn droom om profvoetballer te worden. Het was flink aanpoten: van twee keer naar vier keer trainen per week en ook de school er nog bij. Ik werd gehaald en gebracht en mijn vader heeft ook heel wat kilometers gereden. Na dat seizoen kreeg ik een contractje en heb ik twee jaar in Jong Feyenoord gekeept. Ik trainde vaak mee met Ed de Goeij en Rob van Dijk, de goalies van het eerste elftal."

Maatschappelijke carrière

'Feyenoord is een fantastische club om voor te werken.'

Benlahsen was dan wel een talent, maar zou nooit eerste doelman van Feyenoord worden. Hij keerde Rotterdam daarom de rug toe en werd achtereenvolgens de vaste sluitpost van Eindhoven, Helmond en RBC. "Dat speelde zich allemaal toch een beetje af in de kelder van het betaald voetbal", realiseerde Khalid zich. "Ik koos daarom voor een maatschappelijke carrière, in combinatie met keepen op het hoogste amateurniveau. Ik heb onder de lat gestaan bij GVVV, SDC Putten en Spakenburg en heb daarna afgebouwd bij SDC Putten. In mijn periode bij GVVV begon ik als keeperstrainer bij de jeugd van FC Utrecht. In zijn laatste seizoen bij Putten haalde Peter Boeve me als parttime keeperstrainer naar Omniworld, het latere Almere City. Hij vond dat ik het goed deed en heeft me gezegd dat ik er serieus over na moest denken om er mijn beroep van te maken. Zodoende heb ik de opleiding UEFA-A gedaan, met keeperstrainer als specialisatie. Ik ben nog één seizoen keeperstrainer bij SC Everstein geweest, toen Dennis van der Steen daar trainer was, en was ook twee jaar keeperstrainer van Jong-Oranje."

Toen Khalid in 2013 zijn trainerspapieren had hing Feyenoord aan de lijn. De club zocht een hoofd keeperacademie, inclusief coördinator en begeleider van de andere jeugdtrainers. Daarnaast gaf hij clinics bij amateurclubs uit de regio en moest hij vorm geven aan het beleidsplan. "Het was een fulltime job en ik moest daar een goede baan voor opgeven. Ik kreeg alle steun van mijn vrouw en heb er nooit spijt van gehad dat ik voor de tweede keer voor Feyenoord heb gekozen. Het is een fantastische club om voor te werken en ik voel me er als een vis in het water. Helemaal toen Patrick Lodewijks stopte als keeperstrainer en ik in 2016 van de jeugd naar het eerste elftal promoveerde. Kwam misschien ook omdat ik er toen twee seizoenen als keeperstrainer van Jong-Oranje op had zitten."

Dagprogramma

Benlahsen is onderdeel van de technische staf, die elke morgen om kwart voor 8 bij elkaar komt voor een eerste bespreking. Drie kwartier later zijn alle spelers op de club en schuift iedereen aan voor een gezamenlijk ontbijt. Na de training wordt geluncht en nadien staat er nog een middagtraining op het programma. Tussen alle bedrijven door heeft de staf veel overleg, worden situaties doorgesproken en trainingen voorbereid. Tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen, inclusief oefenduels in het buitenland, maakt iedereen lange dagen en is er weinig tijd voor het gezin. "Dat hoort er nu eenmaal bij, en er is niemand die daar over klaagt", merkt Khalid Benlahsen op.

Het is niet dat hij er de deur plat loopt, maar een paar keer per jaar laat hij zijn gezicht ook bij SC Everstein nog even zien. "In de jeugd heb ik gespeeld met onder andere Johan Scholman, Mark Werkhoven, Alexander Witte en Hugo Burggraaff. Altijd leuk om die generatiegenoten weer te ontmoeten. Ook word ik vaak aangesproken door de oudere supporters. Ik ben niet zo vaak bij SC Everstein maar ik voel me er nog steeds kind aan huis. Het is een fijne en warme club waar ik altijd welkom ben."