• Marco Lauret:
• Marco Lauret: "Onze bieren moeten onderscheidend zijn." Foto: Dick Aanen

Duits & Lauret: 10 succesvolle jaren

everdingen • Marco Lauret en Daniëlle Duits startten in 2009 hun eigen bierbrouwerij. Er is genoeg reden om trots te zijn op 10 succesvolle jaren.

Sinds 2015 is Fort Everdingen de stoere thuisbasis van de bierbrouwerij. In de herfst van 2017 opende het duo in één van de voormalige genieloodsen hun brouwinstallatie, die door een glazen wand is gescheiden van het proeflokaal en de winkel. Fort Everdingen is het enige fort binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie waar bier wordt gebrouwen. "Wie dat aandurft moet van goede huize komen en veel ambitie, lef en doorzettingsvermogen hebben", zei directeur Jan Adema van de Nederlandse Brouwers destijds bij de opening.

Duits & Lauret hebben in 10 jaar tijd al heel wat prachtige speciaalbieren op de markt gebracht. De afgelopen zes jaar vielen de verschillende bieren al 31 keer in de prijzen, elf keer werden de bieren bekroond met een gouden medaille. Het vaak bekroonde D&L Dubbelbock is het paradepaardje, vooral door het gebruik van geroosterde en gerookte moutsoorten. "De aromatische hopsoorten en subtiele houttoetsen verschaffen het bier zijn volheid en diepgang", zeggen de bierbrouwers over hun topproduct. Marco: "Onze bieren zijn onderscheidend. We produceren alleen bieren waar we goed in zijn en dat zijn bijvoorbeeld rookbieren. Wij brengen een bier pas uit als 'ie goed doorontwikkeld en gefinetuned is.Ik lust ook graag een goede triple of een ipa, maar zo'n bier hoef ik niet per se op de markt te brengen." De bieren van Duits & Lauret worden door de echte kenners vooral geroemd vanwege de totale balans. Marco: "Het zijn evenwichtige bieren. Er mogen best uitgesproken ingrediënten in zitten. Maar het is nooit te extreem."

Culinair product

Speciaalbieren zijn de laatste jaren sterk in opkomst. Het zijn culinaire producten geworden. "Ons merk", zegt Marco, "is steeds vaker terug te vinden in de betere restaurants, waar het voor geraffineerde bier-spijs-combinaties wordt ingezet."

De brouwerij blijft de basis van de activiteiten op Fort Everdingen, waar momenteel twaalf vaste krachten werkzaam zijn. Daarnaast biedt het terrein werk aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Naast de winkel, het proeflokaal is er een camping en een terrein voor campers. Marco: "Er komen hier veel wandelaars en fietsers. Bezoekers komen hier vanwege de militaire geschiedenis van het fort en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar ook vanwege het bier. Leuk is dat er ook bij buitenlandse televisiezenders interesse is voor onze activiteiten. En dat zal alleen nog maar meer worden als we vanaf volgend jaar op de Unesco Werelderfgoedlijst komen te staan."


q www.duitslauret.com