Bokkenkeuring in Lexmond

lexmond • Op zaterdag 20 juli wordt op het terrein van De Killesteynruiters in Lexmond een bokkenkeuring gehouden. Er zijn 108 dieren aangemeld en ze worden door twee keurmeesters op exterieur beoordeeld. Ook worden tijdens deze keuring de boklammeren en de éénjarige bokken door zes inspecteurs in het stamboek opgenomen. Er worden Witte-, Toggenburger-, Bonte-, Nubische-, Boer- en Melkgeit bokken aangevoerd. De bokken zijn gevaccineerd tegen de Q-koorts.


Naar het draaiorgelmuseum

vianen • Welzijn Vianen organiseert woensdag 24 juli een uitstapje, niet naar een klompenmakerij zoals eerder aangekondigd, maar naar draaiorgelmuseum Dansant in Hilvarenbeek. Deelnemers vertrekken om 11:00 uur vanaf Hof van Batenstein. Om 12:30 uur is er een uitgebreide lunch. Om 13:30 uur worden allerlei orgels uit het museum aan het werk gezet. Er is ook een uitleg. Om 15:00 uur is er nog koffie, thee en cake voor iedereen. De deelnemers zijn rond 17:00 uur weer terug in Vianen. Aanmelden moet bij de receptie van Welzijn Vianen of via 0347-374097 (tot uiterlijk maandag 22 juli). Deelname kost 34,50 euro.


Boerderijen op de foto

vijfheerenlanden • Boerderij & Erf start na de zomer met het in beeld brengen van alle boerderijen in de Alblasserwaard, de Krimpenerwaard en de Vijfheerenlanden. De stichting is daarom op zoek naar vrijwilligers, die hier aan willen meewerken. Het project moet leiden tot een actuele boerderijen-beeldbank voor de drie genoemde gebieden. Stichting Boerderij & Erf Alblasserwaard-Krimpenerwaard-Vijfheerenlanden kreeg vorig jaar een bijdrage toegekend van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, die bedoeld is om het digitale boerderijenbestand te gaan optimaliseren. Dat is nodig, want de bestaande beeldbanken zijn samengesteld uit fotomateriaal uit te ver uiteenlopende perioden en gemaakt met verschillende doelen. Er zit daardoor weinig eenheid in de beelden. Bovendien ontbreken in de bestanden veelal de nieuwere boerderijen, dus ook de ruilverkavelingboerderijen. Wie mee wil werken, kan zich aanmelden bij het secretariaat. Deelnemers krijgen een informatieset en op maandag 9 september geeft projectleider Dick de Jong uitleg in museum De Koperen Knop te Hardinxveld-Giessendam. Het secretariaat is te bereiken via 0184-661425 of 06-53759618, secretariaat@boerderijenerf.nl.