Geld voor IKC Werelds

vianen • Basisschool IKC Werelds – voorheen De Wiekslag – uit Vianen krijgt van de gemeente 30.000 euro om het schoolgebouw weer in oorspronkelijke staat terug te brengen.

Tijdens de uitbreiding van het Oosterlicht College werden leerlingen van deze school ondergebracht in leegstaande lokalen van IKC Werelds. Daarvoor moesten leslokalen en bijbehorende ruimten worden aangepast. Bovendien waren beveiligings- en terreinvoorzieningen in en rond het gebouw nodig. Alle aanpassingen kostten 65.000 euro. Het bestuur van 'Werelds' was inmiddels bezig om de school door te ontwikkelen tot een Integraal Kindcentrum (IKC). Daarvoor zijn andere ruimten en een ander gebruik van de ruimten nodig dan bij een 'gewone' school. Inmiddels is die ontwikkeling afgerond en is het hele gebouw weer in gebruik bij Werelds. Het kostte de basisschool 30.000 euro om het gebouw weer in oorspronkelijke staat terug te brengen.

De commissie Welzijn, Onderwijs en Sport ging akkoord met het voorstel, zodat het onderwerp komende donderdag tijdens de raadsvergadering als hamerstuk op de agenda staat.


40 initiatieven van inwoners beloond

vijfheerenlanden • De gemeente Vijfheerenlanden heeft in het eerste halfjaar van 2019 veertig inwonersinitiatieven beloond met kleine of wat grotere bedragen. In totaal gaat het om bijna 118.000 euro. Van de 59 aanvragen zijn er nog 15 in behandeling. Vier voorstellen werden afgekeurd. De gehonoreerde initiatieven hebben meestal een vernieuwend karakter.

Een mooi voorbeeld van een inwonersinitiatief is de stadskwekerij aan de Langeweg in Vianen. Deze wordt gerund door vrijwilligers, de opbrengsten in groenten en fruit zijn voor de Voedselbank in Vianen. Ook de markt in Hagestein is volgens de gemeente een prachtig voorbeeld. Stichting Hagestein Vitaal heeft marktkooplui benaderd, de vergunning aangevraagd en gezorgd dat het plein op de woensdagmiddag vrij is voor de kramen. Tijdens de testperiode van een halfjaar worden de energiekosten betaald als stimuleringsbijdrage uit het budget van de inwonersinitiatieven.