Eindelijk schot in hoofdpijndossier

vijfheerenlanden • De bouw van scholen voor Hoef en Haag vormt voor bestuurders en politici – eerst in Vianen, nu in Vijfheerenlanden - al geruime tijd een hoofdpijndossier.

In januari haalde het nieuwe college van Vijfheerenlanden het oude voorstel van B&W van Vianen van de agenda om bijna 3,5 miljoen euro uit te trekken voor de tijdelijke huisvesting. De meeste fracties vonden dat wel heel erg veel geld en betwijfelden of er zoveel noodlokalen nodig zouden zijn. En passant serveerden omwonenden, belanghebbenden en commissieleden ook de voorgestelde locatie langs de Biezenweg af.

Ommezwaai

Een half jaar later is er sprake van een totale ommezwaai. Het college stelt de raad voor om meer dan 6 miljoen beschikbaar te stellen voor de tijdelijke onderwijshuisvesting op een stuk grond langs de Meester Vosschool in Hagestein en wil over een paar jaar de huidige school vervangen door een nieuw gebouw in de directe omgeving van de bestaande school.

Kasteelterrein

Het kasteelterrein dat lang in beeld was voor de bouw van de tweede nieuwe school in Hoef en Haag lijkt definitief afgevallen. "Dit terrein heeft hoge archeologische waarde. Wanneer voor deze locatie gekozen wordt, moet rekening worden gehouden met archeologische onderzoeken tegen hoge kosten en mogelijke grote vertraging in de bebouwing van het terrein", schrijven B&W in hun voorstel.

Voor de tijdelijke huisvesting is ruim 4,5 miljoen euro nodig, de aankoop van de grond vergt 1,4 miljoen, de eerste inrichting van de noodlokalen kost 169.000 euro, terwijl 162.000 euro wordt gevraagd voor verkeerskundige maatregelen. Op korte termijn zijn er drie noodlokalen nodig, in de tweede fase na 2020 ontstaat volgens de prognoses een groot tekort aan lokalen om alle leerlingen te huisvesten. Omdat de school aan de Brink pas eind 2021 wordt opgeleverd, moet daarom tijdelijke huisvesting worden gerealiseerd. Volgens de prognoses zou voor 385 leerlingen onderdak beschikbaar moeten zijn. Een deel daarvan zit in de Meester Vosschool, maar voor tien groepen moeten noodlokalen gebouwd worden. Bovendien zijn er voorzieningen voor kinderopvang nodig, waarschijnlijk gaat het hier om twee groepen. Overigens werd dit voorjaar bekend dat op de Brink de scholen van Fluenta en O2A5 worden gehuisvest. Dit gebouw biedt onderdak aan ongeveer 275 leerlingen.

André Bijl