• Maurice/Van Zijl en Van Ooij/Gayjkema voor aanvang van de finale DD6.
• Maurice/Van Zijl en Van Ooij/Gayjkema voor aanvang van de finale DD6. Foto: Peter Verbeek

Prachtige finaledag Pilz Open Vianen

vianen • De laatste partij van de finaledag, tussen Leon Vellekoop (TV Ludenti) en Sander van de Lagemaat (Lewabo), was het waardige slot van het Pilz Open Vianen.

Op het centercourt ontspon zich een spannende driesetter tussen twee spelers in het HE2, die Vellekoop met 7-6, 3-6 en 6-4 op zijn naam schreef en hem de toernooizege opleverde. Het Pilz Open had concurrentie van liefst drie andere clubs uit de regio: De Blauwe Reiger (Maarssen), Griffensteijn (Zeist) en TV Ludenti (Doorn). Kennelijk staat het Viaanse toernooi tóch hoger aangeschreven, want het was het enige waar, zowel bij de mannen als de vrouwen, spelers van categorie 2 hadden ingeschreven. "Dat heeft niets te maken met het betalen van startgelden, want daar doen we niet aan", liet Ruud Kortlever weten. "Verschillende leden van onze toernooicommissie kennen veel spelers met speelsterkte 2 en 3. De gunfactor spreekt dan een woordje mee. Daarnaast heeft ons park geweldig goede gravelbanen, en daar spelen tennissers uit de hogere categorieën het liefst op. Zowel bij de mannen als de vrouwen hadden we vier deelnemers. Dat lijkt bescheiden maar wij zijn er erg tevreden over."

Negentien finales

Tijdens het voorweekeind worden doorgaans weinig partijen gespeeld. Daar was bij LTV Vianen geen sprake van, want op een totaal van 235 wedstrijden zijn er veertig gespeeld. Met 252 deelnemers, iets minder dan het jaar ervoor, was van overbelaste sheets geen sprake. Twaalf van de 31 klassen zijn uitsluitend in pouleverband afgewerkt, zodat er op zondag, op de slotdag, negentien finales resteerden. "Na jaren van dalende ledenaantallen zit de club gelukkig weer in de lift", verteld Kortlever. "Dankzij een heel actief beleid zijn we dit jaar extreem gegroeid van 360 naar 450 leden. Speciaal voor de nieuwe leden, met weinig tenniservaring, hebben we bij het Pilz Open Vianen speelsterkte 9 geïntroduceerd. Daar is behoorlijk gebruik van gemaakt."

De eindstrijd bij de vrouwen dubbel 6 was de enige met uitsluitend Viaanse bezetting. Het als eerste geplaatste koppel Gemma van Ooij/Renske Gayjkema versloeg het als tweede geplaatste duo Cora Maurice/Margreet van Zijl gedecideerd met 6-2 en 6-4.

Eén van de meest spectaculaire partijen en in elk geval de langste van het toernooi werd vrijdagavond gespeeld in het HE3, tussen Sam Bakker (LTC Vleuten/De Meern) en Wout Peters (Atalanta). De beide kemphanen stonden meer dan drie uur op de baan, en uiteindelijk ging de zege naar Peters (6-2, 5-7 en 6-4). Bij de DE2 ging Stephanie Oostveen (Alta) met de hoofdprijs aan de haal.


Peter Verbeek