• De spullen worden altijd enthousiast ontvangen in Roemenië.
• De spullen worden altijd enthousiast ontvangen in Roemenië. Foto: aangeleverd

'We zijn dienstbaar en genieten ook van de contacten'

Opslag gezocht voor hulpgoederen

vianen • Schoolmeubilair van De Wegwijzer en De Voorhof, complete hotelinrichtingen van Van der Valk, dozen vol spullen van particulieren die eens goed opruimen: Stichting Contacten Roemenië-Vianen heeft niet te klagen over gebrek aan goodwill of materiaal voor de goederentransporten. Sjaak van der Leij, sinds 1996 betrokken bij de stichting en sinds 2017 voorzitter: "Het is een win-winsituatie. Spullen die hier vervangen worden kunnen nog prima jaren mee. Zonde om weg te gooien. En in Roemenië zijn ze blij met alles."

Daarmee beantwoordt hij meteen de vraag of hulptransporten dertig jaar na de val van het communistische regime en ruim tien jaar na de toetreding tot de Europese Unie nog wel nodig zijn. "Er is zeker meer welvaart gekomen in Roemenië, maar veel overheidsgeld gaat nu naar de EU en niet meer naar bijvoorbeeld opvanghuizen voor wezen en ouderen. Die hebben het dus moeilijk."

Jan van Beek, sinds 2011 penningmeester van de stichting: "Incontinentiemateriaal bijvoorbeeld wordt daar gewassen om het nog een keer te kunnen gebruiken, terwijl het bedoeld is voor eenmalig gebruik."

De spullen worden door bedrijven of particulieren bij de opslagruimte gebracht, of vrijwilligers van de stichting halen het op afspraak op en sorteren het. Twee keer per jaar gaat een vrachtwagen vol naar Roemenië, waar de stichting zo'n veertig projecten ondersteunt. "We hebben gelukkig betrouwbare contactpersonen die precies registreren welke spullen waarnaartoe gaan. Minstens één keer per jaar gaan er ook bestuursleden naar Roemenië. We ontmoeten dan ook altijd de burgemeester van Reghin, de plaats waarmee Vianen een vriendschapsband onderhoudt. Goede contacten met de overheid zijn belangrijk", vertelt Sjaak.

Het is dus een geoliede machine, maar toch zijn er zorgen, al noemt Sjaak het liever 'uitdagingen'. Of de stichting nog subsidie krijgt van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden is onduidelijk. En nog nijpender is het tekort aan opslagruimte per oktober. "We hebben nu behalve de loods aan de Lange Dreef ook ruimte in gebruik van een voormalige fruitteler, maar die ruimte wordt binnenkort verkocht", legt Jan uit. De zoektocht naar gratis opslagruimte is dan ook in volle gang. Veeleisend is de stichting niet. Sjaak: "Het belangrijkste is dat de locatie goed toegankelijk is voor een vrachtwagen."

Beide bestuursleden hebben duidelijk hun hart verpand aan het Oost-Europese land. Bij Sjaak gebeurde dat toen er via zijn werkgever, toen nog de PTT, bedrijfskleding werd geschonken aan de stichting. "Er zaten verouderde logo's op, maar verder was het nog prima bruikbaar. Dat soort situaties maken we dus vaak mee."

Jan zocht en vond vrijwilligerswerk toen hij met pensioen ging: "Het is prettig om dienstbaar te kunnen zijn aan mensen die het minder hebben, en daarnaast geniet ik ook van de contacten met de mensen daar en van het schitterende landschap."

Er is hen en de andere vrijwilligers dan ook veel aan gelegen dat ze het werk van de stichting kunnen voortzetten. "Gezien het aanbod moeten we wel twee transporten per jaar organiseren om weer ruimte te maken voor nieuwe spullen", zegt Jan van Beek. Dit jaar gaat de stichting zelfs drie keer op pad. "Zo'n transport kost 2500 euro. Als we minder geld of minder ruimte krijgen, moeten we misschien terug naar één keer per jaar, of helemaal stoppen."

Mensen met tips voor beschikbare ruimte in een schuur of loods kunnen contact opnemen via 0347-377066, 06-22522021 of j.s.vdleij@casema.nl. Spullen brengen kan elke laatste zaterdagochtend van de maand, behalve in juli en december, in de loods aan de Lange Dreef 22 in Hagestein. Wie geld wil doneren kan het overmaken naar NL06 INGB 0000 0375 48 t.n.v. Stichting Contacten Roemenië-Vianen te Vianen.


q stichtingroemenie-vianen.nl

Janneke Boogaard