• Rolf Dijkstra met de drone.
• Rolf Dijkstra met de drone. Foto: Linda Kaats

Reekalfjes gered dankzij drones

utrecht • In juni komt het 'Reekalfjes Reddingsteam' van Utrechts Landschap weer in actie. Dit reddingsteam is opgericht om te voorkomen dat reekalfjes in de maaimachine van boeren terechtkomen. De zoogtijd van reeën valt namelijk precies in de periode dat boeren maaien.

Veldmedewerker Rick Polman en assistent-boswachter Rolf Dijkstra werken samen met boeren die grasland van Utrechts Landschap pachten. Voordat de boeren gaan maaien nemen ze contact op met Polman en Dijkstra. Zij gaan dan het veld in om de kalfjes op te sporen. Reeën verstoppen hun kalfjes in het hoge gras, zodat ze goed verborgen blijven. Wanneer de moeder op zoek gaat naar eten, laat ze haar kalfje alleen. Een pasgeboren kalfje is erg moeilijk te vinden. Ze zijn soms kleiner dan een haas en hebben een uitstekende schutkleur.

Dankzij de bijdrage van veel donateurs en vermogensfondsen heeft het reddingsteam vorig jaar twee drones met warmtecamera's aan kunnen schaffen. Hierdoor kan het team heel secuur te werk gaan. Voorheen zochten vrijwilligers de kalfjes in het veld, maar nu traceert de warmtecamera het kalfje. Op het beeldscherm is dit te zien doordat het kalfje wit oplicht. Zo kan het team het kalfje lokaliseren en in veiligheid brengen. Zij gebruiken hiervoor een jutezak en handschoenen, zodat er geen mensenlucht aan het kalfje komt. Als de moeder een vreemde geur ruikt kan ze het kalfje in de steek laten. Utrechts Landschap vraagt hondenbezitters ook om rekening te houden met dieren die in deze periode broeden en zogen. Ook in gebieden waar de hond los mag lopen. Utrechts Landschap wil hondenbezitters daarom vragen om samen met hun hond op de aangelegde paden te blijven.


q www.utrechtslandschap.nl/hond