• Een schoonschrijfster schreef de eerste tekst op het nieuwe bord.
• Een schoonschrijfster schreef de eerste tekst op het nieuwe bord. Foto: Dick Aanen

Lustrum dorpsinitiatief Winkel & Zo uitbundig gevierd

'Een voorbeeld voor andere dorpen'

everdingen • Liefst 150 belangstellenden genoten van koffie, thee, maar vooral heerlijke producten van het landgoed Everstein en andere leveranciers. De bezoekers worden één voor één welkom geheten door een meewerker van de winkel. "Goedemorgen", zo klonk het enthousiast uit zijn mond. Een andere medewerker had zich voor de gelegenheid keurig in een spiksplinternieuw pak gestoken.

Gerard Walraven sprak als trotse voorzitter van stichting Vitaal Dorp een dankwoord uit. Winkel & Zo ging van start op 21 juni 2014 en was het derde initiatief van de stichting. Naast 'Werk aan de Winkel' en De Everdingse Courant. Meewerkers kunnen op de reguliere arbeidsmarkt niet zo gauw terecht, maar in de Everdingse buurtwinkel, de koffiecorner, de atelierruimte, in de kas op het landgoed draaien ze met een beetje begeleiding gewoon mee met veel afwisselende werkzaamheden in een kleinschalige werkomgeving. Walraven: "Toen wij begonnen in 2014, hoopten we op een omzet van 5.000 euro per week, zo'n 250.000 euro per jaar. Ter vergelijking: een kleine supermarktwinkel draait ongeveer 50.000 euro per week. In het eerste jaar was de omzet 278.000 euro. Vorig jaar hebben we voor het eerst de 300.000 euro overschreden. Hopelijk kunnen we dat volhouden. Want het betekent dat we bestaansrecht houden."


Trots

Wethouder Maks van Middelkoop is onder de indruk van het initiatief in Everdingen. "Ik vind het een voorbeeld voor alle andere dorpen. Everdingen laten zien wat mogelijk is als iedereen in het dorp z'n schouders eronder zet. Ze pakken er steeds weer een onderwerp bij. We zijn nu bezig met energie en inmiddels zijn er zeven of acht gangmakers. De mensen moeten er achter staan. Enkele jaren geleden hebben we in Meerkerk geprobeerd om het dorpshuis op afstand te zetten. Onbespreekbaar. Er was niemand die dat wilde. In Ameide, Lexmond, Leerbroek lukt het wel." Piet Daalhof was als ambtenaar nauw betrokken bij de start van het project. "Ik ben er trots op dat zoveel gemotiveerde vrijwilligers in Everdingen dit willen en kunnen dragen. Dat je met inwoners zoiets moois van de grond tilt. En het gaat maar verder en verder."

Maks van Middelkoop kreeg vrijdag van voorzitter Van Walraven het eerste exemplaar aangeboden van het boekje 'Everdingen 1900-1960, een rondje dorp'. Middelkoop schonk de stichting op zijn beurt weer een mooi kristal glas uit Leerdam. Ook werd een nieuw bord onthuld voor Winkel & Zo, waarop voortaan de met krijt geschreven aanbiedingen worden genoteerd.

Het boek, 'Everdingen 1900-1960, een rondje dorp', geschreven door Chris Will en prachtig vormgegeven door Wytske Bolt, geeft een beeld van het dorp Everdingen binnen de bebouwde kom, in de eerste helft van de twintigste eeuw. Het zijn indrukken van het dorp, uit de bijeengesprokkelde tweewekelijkse korte Kroniek-columns uit de Everdingse Courant van de afgelopen vijf jaar, aangevuld met een aantal nieuwe passages. "Deze uitgave beoogt geen uitvoerige geschiedenis van het dorp aan de rivier, maar geeft korte impressies van de bewoners, hun huizen in de straten van de dorpskern met zijn en hun bezigheden in de periode 1900 tot 1960."

Het beeld is volgens Will opgebouwd uit de vele gesprekken die hij in de loop der jaren met vooral oudere Everdingers heeft gehad. Daarbij putten zij uit hun geheugen, soms aan de hand van oude foto's. "Dat leverde mooie verhalen en anekdotes en nog meer foto's op." Maar, en dat realiseert de schrijver zich ook wel: zulke herinneringen zijn soms gekleurd of onderling in tegenspraak. "Het resultaat is dan ook nooit compleet en ook niet altijd correct." Hij hoopt daarom dat de publicatie een basis kan zijn voor verdere naspeuringen naar meer mooie en vollediger verhalen." Zo'n 550 adressen in Everdingen krijgen het boek in september gratis thuisbezorgd. Voor mensen buiten het dorp is het boek dan ook te koop in de winkel.


q www.vitaal-dorp.nl

Dick Aanen