• De toekomst van de agrarische sector is één van de thema's.
• De toekomst van de agrarische sector is één van de thema's. Foto: nl123rf.com

Werken aan een plan voor het landschap

regio • In de regio Alblasserwaard en Vijfheerenlanden wordt gewerkt aan een landschapsontwikkelingsplan. Hierin gaat het onder meer over de toekomst van de agrarische sector, het versterken van de vrijetijdseconomie en verbeteren van de bereikbaarheid van de regio. Het beoogde resultaat is een toekomstvisie voor het landschap, waarin kansen en bedreigingen voor goede landschapsontwikkeling en de te realiseren programma's en (gebieds)projecten in beeld zijn gebracht.

IMOSS – een bureau voor stedenbouw en landschap – is met het uitwerking bezig. Maar inwoners kunnen ook input geven over het thema: dit kan via de app Swipocratie. In deze app kan iedereen, woonachtig, betrokken of geïnteresseerd in de regio, zijn of haar mening geven over de toekomst van de regio.

Het landschapsontwikkelingsplan maakt weer deel uit van de Regionale Maatschappelijke Agenda (RMA), waaraan provincies Zuid-Holland, Utrecht, Waterschap Rivierenland en gemeenten Vijfheerenlanden, Gorinchem en Molenlanden ook aan werken. In de RMA zijn vijftien opgaven benoemd, het landschapsontwikkelingsplan is er daar maar één van.


Werkconferentie

Naast de app willen de gemeenten, provincies en het waterschap in de regio ook een tweedaagse werkconferentie organiseren over het landschapsontwikkelingsplan. Eerder vond er in mei ook al een bijeenkomst plaats met betrokkenen, vertegenwoordigers van de land- en tuinbouw, ondernemers, natuurbeheersorganisaties en belangenverenigingen waren toen present. Tijdens de tweedaagse inspiratie- en ontwerpsessie gaan de genodigden weer samen aan de slag met de toekomst van de regio Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, zo is de bedoeling. De data zijn al bekend: woensdag 3 en donderdag 4 juli. Deze twee dagen worden afgesloten met een openbare forumdiscussie. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via onderstaande website. Daar is ook meer informatie te vinden over het gehele project.


q www.la5hl.nl