woensdag 12 juni

Koffieochtend
09:30-12:00, Vianen, gebouw De Hoeksteen. Iedereen is welkom op de koffieochtend in gebouw De Hoeksteen. De koffieochtend is van 09:30 tot 12:00 uur.

Goudsmid
13:30-16:00, Vianen, Hof van Batenstein. Stichting Welzijn Vianen (SWV) heeft goudsmid Tony weer uitgenodigd. Hij repareert gouden of zilveren sieraden, schoonmaken is ook geen probleem.

Samen eten
18:00-20:00, Vianen, De Prenter. Gezamenlijke maaltijd voor alleenstaanden uit Vianen. Er is steeds een ander menu. Aanvang is 18:00 uur. Deelname kost 7 euro. Aanmelden kan in De Wijkwinkel in De Prenter, via 0347-344365 of via wereldkeukenprenter@gmail.com.

Bingo
19:00-21:30, Vianen, Hof van Batenstein. Stichting Welzijn Vianen (SWV) organiseert een bingoavond in de Kwantzaal. Er zijn verschillende prijzen te winnen. Deelname kost 3,50 euro, inclusief een plankje, koffie of thee en een drankje met een hapje.

zaterdag 15 juni

Grote rommelmarkt
09:00, Hagestein, Dorpsstraat 21. Achter het kerkelijk centrum aan de Dorpsstraat in Hagestein vindt een grote rommelmarkt plaats. De opbrengst is bestemd voor het onderhoud van de Nederlands hervormde kerk. Op de markt zijn kramen te vinden met onder andere bloemen, boeken, speelgoed en een enveloppenstand. Ook is er een terras voor koffie en thee en een gebakkraam. Ook de barbecue, patatkraam en natuurlijk de ijskar zijn er weer. De markt duurt van 09:00 tot 14:30 uur.

Oldtimerdag
09:00, Vianen, Voorstraat. De organisatie van de Oldtimerdag in Vianen verwacht dit jaar zo'n 350 historische wagens. Er zijn niet alleen personenauto's, maar ook vrachtauto's, brandweervoertuigen, legervoertuigen, motoren én scooters te bewonderen. De Oldtimerdag vindt plaats in het historische centrum van Vianen, op de Voorstraat. De deelnemers mogen daar tussen 09:00 en 11:00 uur hun monumentale bolides parkeren. Ze zijn dan ook al te bewonderen voor het publiek. Veel eigenaren vinden het leuk om het nodige te vertellen over hun oldtimer. Vervolgens vertrekken de deelnemers voor een ritje door de regio. Om 14:00 uur worden ze weer terugverwacht, dan zijn de historische voertuigen ook weer te bewonderen.

Veteranendag
11:00, Vianen, Voorstraat 30. Gemeente Vijfheerenlanden organiseert een Veteranendag voor alle inwoners van de gemeente die als militair uitgezonden zijn geweest. Zij zijn allemaal uitgenodigd voor een speciale dag in het gemeentehuis in Vianen. Het is sowieso een feestelijke bedoening, want op de Voorstraat vindt op dat moment ook de Oldtimerdag plaats. Voor het gemeentehuis in Vianen kan iedereen vanaf ongeveer 11:00 uur tot 12:30 uur meedoen aan wedstrijdjes overall-hangen en gaan de veteranen graag met belangstellenden in gesprek over hun werk en ervaringen.

Slootjesdag
13:30, Schoonrewoerd, De Schaapskooi, Overboeicop 15. Wat rent daar over het water? Wat kruipt er weg tussen de waterplanten? Kinderen kunnen tijdens deze slootjesdag alles ontdekken en leren over slootjes en de waterdiertjes die hier wonen. Bekijk de schaatsenrijders en bootsmannetjes. Misschien vind je een waterschorpioen. Of een stekelbaarsje. Om 13:30 uur wordt begonnen met een inleiding in Natuurcentrum DeSchaapskooi. Na de pauze gaan we naar buiten met schepnetjes en zoekkaarten. We gaan waterdiertjes vangen, bekijken, bewonderen en natuurlijk weer terugzetten in het water. Emmers en schepnetjes meenemen. Als we tijd over hebben, maken we een knutselwerkje. Rond 15:30 uur wordt deze jeugdactiviteit afgesloten. Deelname kost 2,50 euro per kind, inclusief een consumptie (limonade en koek). Leeftijd: vanaf 8 jaar. Jongere kinderen alleen onder begeleiding, (groot)ouders zijn ook welkom. Vooraf opgeven is noodzakelijk: S. Gielis, tel.: 0347-341555 of e-mail: siskagielis@gmail.com.

Festival Jampop
15:00, Everdingen, achter sportcomplex Everstein. Jampop organiseert haar jaarlijkse festival. Deze keer in de buitenlucht: achter sportcomplex Everstein. Onder meer de finalisten van de afgelopen zes voorronden laten nog één keer zien wat ze in huis hebben. Dit zijn: Ten Pickles For Johnny, Djangus, Heavy Whipped Cream, Downtown District, Black Angus, Stillmode en Reyck. In het voorprogramma staat de de band Your Royal Highness en een veel belovende band van Muziekschool Vianen: The Brews. Tijdens het juryoverleg is er een optreden van de singer-songwriter Imre de Graaf. En na de prijsuitreiking nog een optreden van de coverband Ignition. De toegang is helemaal gratis. Het festival begint om 15:00 uur.

dinsdag 18 juni

Lees- en ontmoet
10:30-12:00, Vianen, Bibliotheek Vianen. Lees- en ontmoetbijeenkomst in de bieb. In een kleine groep worden columns, gedichten of een kort verhaal gelezen en kan iedereen er iets over zeggen. Deelnemers kunnen ook zelf iets meenemen dat interessant is om te lezen en met de anderen te delen. Zo ontstaat een goed gesprek over meer dan alleen het weer en is er mogelijkheid herinneringen en ervaringen te delen. Lees & Ontmoet is een activiteit van Stichting Welzijn Vianen, ZorgSpectrum en de Bibliotheek Lek & IJssel. Iedereen kan zo binnenlopen, meedoen is gratis en aanmelden is niet nodig.

woensdag 19 juni

Muziek in de bieb
10:00, Vianen, Bibliotheek Vianen. Muziekdocent Christianne Maurer komt langs bij Bibliotheek Vianen. Ze neemt een tas vol muziekinstrumenten mee, waarmee de kinderen zelf geluiden mogen maken. Ook zingt ze samen met ouders en kinderen vrolijke, spannende en juist heel rustgevende liedjes en leest ze verhalen voor. Na een half uur samen bezig zijn kunnen de bezoekers napraten met een kopje koffie of thee en een gezond drankje voor de kinderen. De bijeenkomst is de allereerste BoekStart Pret, dit is vanaf nu één keer in de maand op de derde woensdag. Bibliotheek Vianen organiseert deze ochtenden speciaal voor kinderen van ongeveer 2-4 jaar, samen met hun vader, moeder, opa of oma. Broertjes en zusjes mogen meekomen. www.bibliotheeklekijssel.nl/vianen

Spelletjesmiddag
13:30-15:30, Vianen, Hof van Batenstein. Stichting Welzijn Vianen (SWV) organiseert een spelletjesmiddag in Hof van Batenstein. Deelnemers kunnen onder meer sjoelen, rummikubben of een potje kaarten. Entree is 2 euro inclusief een kop thee of koffie met een drankje en een hapje.

zaterdag 22 juni

Fairtradefietstocht
10:00, Leerdam. VHL4GlobalGoals - voorheen Team2015 - organiseert een familiefietstocht. Onderweg stoppen deelnemers bij vier horecalocaties, waar ze een fairtradelunch krijgen voorgeschoteld. Dit jaar gaat de tocht van zo'n 40 kilometer door verschillende kernen in Vijfheerenlanden. Deelnemers kunnen een voorkeursstarttijd doorgeven, ze kunnen beginnen om 10:00 uur, 10:30 uur of 11:00 uur. De startlocatie wordt later via de mail bekendgemaakt, maar is wel in Leerdam. Deelname kost 15 euro per persoon, dit is inclusief de hapjes en drankjes bij de horecagelegenheden. Aanmelden voor de fietstocht kan door een mailtje te sturen naar vhl4globalgoals@gmail.com. VHL4GlobalGoals is een vrijwilligersorganisatie die de wereldwijde Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen vastgesteld door de Verenigde Naties in Vijfheerenlanden probeert uit te dragen. Voorheen deed de organisatie dit voornamelijk in Leerdam, onder de noemer 'Team2015'.

Obstacle Run op nieuw Glaspark
11:00-17:00, Leerdam, Glaspark. CrossFit Leerdam, vv LRC en Hockey Club Leerdam organiseren de eerste editie van de Glaspark Obstacle Run. Er wordt een parcours van pakweg 6 kilometer aangelegd. De start is op het hoofdveld van LRC, deelnemers gaan dan naar veld twee, duiken vervolgens de weilanden in, pakken hier en daar een slootje mee, keren terug naar het sportpark en eindigen tenslotte bij het Schapenweitje. Op het parcours bouwt Bruggink & Rougoor – bekend van de MudMasters – tien obstakels, CrossFit Leerdam zorgt voor hetzelfde aantal hindernissen, terwijl de sportklas van het Heerenlanden College ook een obstakel verzorgt. De hindernissen bestaan onder meer uit monkey bars, containers waarover geklommen moet worden, touwladders, zandbulten, muurtjes van verschillende hoogte, slootjes en waterpartijen. De dag wordt afgesloten met een feestavond. Deze avond mét DJ's en artiesten is vrij toegankelijk voor iedereen die zin heeft in een gezellig feestje.
www.glasparkobstaclerun.nl