• Leerlingen leren veel over de lokale natuur.
• Leerlingen leren veel over de lokale natuur. Foto: Mathy Lips

Brugklassers in de uiterwaarden

culemborg • Het was vorige week een drukte van belang in de Goilberdingerwaard bij Culemborg. Verspreid over 5 dagen waren alle vijfhonderd brugklassers van Lek en Linge Culemborg in dit historische uiterwaardengebied ten westen van de spoorbrug bezig met de 'NME-dagen'. Dit is een jaarlijks project voor natuur- en milieueducatie.

Vanaf de dijk turen twee meisjes door verrekijkers richting de rivier. Tussen hen in enkele A4'tjes met afbeeldingen van vogels. De opdracht is om de dieren die ze in of bij het water ontdekken in hun werkschrift te noteren. Zwaan en gans zijn al gespot. Even verderop arriveert een nieuwe klas. Aardrijkskundedocent Henriette Boer legt de aandachtig luisterende leerlingen uit wat de bedoeling is. In groepjes van drie dalen ze dijk af. Ook hun avontuur kan beginnen. Ergens halverwege vangt biologiedocent Mathy Lips een van de groepjes op. Ze volgen tweetalig vmbo en dus gaat het gesprek in het Engels. Het gaat over plantensoorten, water en bodem. Eén jongen niest. Een tweede ook. "Ah, hay fever, hooikoorts," constateert Lips terwijl hij aan een Kropaar schudt waar een gele wolk stuifmeel vanaf waait. "Dit is de boosdoener." Akkerdistel, vijfvingerkruid, berenklauw en brandnetel, de scholieren zien dat op minder dan een vierkante meter veel te ontdekken valt. Ook kleefkruid, waarvan de leerlingen al snel een sliert op de rug van Lips plakken. Die kan er om lachen als hij het ontdekt.

Het NME-project is eind vorige eeuw gestart. Aanvankelijk deden alle scholen in Culemborg mee, maar al weer jaren is Lek en Linge de enige school die er nog werk van maakt. "Onze school vindt dit belangrijk en terecht," zegt Lips. "Hier komen boekenwijsheid en het echte leven samen."