• De internationale gasten werd getrakteerd op een muzikaal afscheid.
• De internationale gasten werd getrakteerd op een muzikaal afscheid. Foto: aangeleverd

De Rank krijgt Europees bezoek

vianen • De Rank uit Vianen kreeg afgelopen week in totaal veertig leerkrachten en leerlingen uit zeven verschillende landen op bezoek. "We kunnen terugkijken op een prachtige week."

Christelijke basisschool De Rank uit Vianen doet mee aan het uitwisselingsprogramma 'Little scientist building Europe'. Hierbij zijn meerdere Europese landen betrokken. Het gemeenschappelijke thema van dat programma is 'Techniek en wetenschap'. In het kader van het uitwisselingsprogramma had de school afgelopen week maar liefst zeventien leerkrachten en 23 leerlingen uit zeven Europese landen op bezoek.

Gastgezinnen

De leerlingen, variërend in de leeftijd van negen tot twaalf jaar, werden ondergebracht in gezinnen die bij de school betrokken zijn. "Daar is durf voor nodig", zegt directeur Johan Alderden van De Rank. "Meedraaien in het dagelijks leven van een Nederlands gezin. Gebruik maken van het Engels wat je tot op die leeftijd alleen nog maar op school hebt geleerd, dat is een hele uitdaging."

Universiteitsmuseum

Ook hebben de 23 leerlingen twee dagen meegedraaid op basisschool De Rank. Ze kregen onder andere ook les van de Engelse leerkracht Jon die één dag in de week CLIL (Content Language Integrated Learning) lessen geeft op De Rank. Bovendien verzorgden twee docenten van het universiteitsmuseum Utrecht een les op school over het doen van onderzoek. "Daarnaast hebben de leerlingen een bezoek gebracht aan de waterkering in Hoek van Holland, het Nemo museum in Amsterdam en het museum van Speelklok tot Pierement in Utrecht", vertelt Alderden.

Gevarieerd programma

Volgens de directeur beleefden de leerlingen zo een bijzonder gevarieerd en educatief programma. "Met elkaar kunnen we terugkijken op een prachtige week. Bijkomend voordeel van dit programma: leerlingen van onze basisschool doen op jonge leeftijd al veel mooie ervaringen op voor het wereldburgerschap, of - in dit geval - het Europees burgerschap."

Culturele achtergrond

Johan Alderden constateert dat de leerlingen zo leren omgaan met mensen met andere gewoontes. "Want ieder land heeft zijn eigen culturele achtergrond. Bovendien leren ze op deze manier communiceren in een andere taal. Deze vaardigheden zijn een voorbereiding op de toekomst." Volgend schooljaar hoopt De Rank een aantal van haar leerlingen op reis te laten gaan naar Griekenland, Litouwen en Duitsland. "Voor nu kijken we terug op een prachtige, leerzame week die zonder de inzet van onze gastgezinnen niet plaats had kunnen vinden. Daarom dank aan onze ouders voor hun gastvrijheid", aldus Alderden.