Voorstraat-Noord deels autovrij

vianen • Het noordelijke deel van de Voorstraat in Vianen is vanaf mei tot en met september het domein van voetgangers. Het Noordplein is dan dicht voor verkeer, ook fietsers moeten dan afstappen. Inwoners en toeristen krijgen zo alle ruimte om zomers ongestoord te genieten van het plein, de winkels en de terrassen.

Het gaat om het noordelijk deel van de winkelstraat, vanaf de Stadhuisstraat en Lombardstraat tot de Langendijk en Kortendijk. Dit 'plein' is in die maanden vanaf vrijdag 11:00 uur tot en met maandag 06:00 uur dicht voor verkeer. Oftewel: in de weekenden. En in juli is het Noordplein de hele maand ook doordeweeks vanaf 11:00 uur verboden terrein voor verkeer. Met uitzondering van de maandag. Natuurlijk is er wel ruimte om te laden en te lossen. Dat is onderling geregeld met de ondernemers.

Wat betekent dit voor het verkeer: heel simpel, het noordelijke gedeelte van de Voorstraat is dan alleen toegankelijk voor voetgangers (en rolstoelen en scootmobielen). Fietsen en brommers mogen mee aan de hand. Het doorgaand verkeer verlaat de Voorstraat via de Stadhuisstraat en Lombardstraat. De Langendijk en de Kortendijk blijven ook gewoon open voor verkeer. Automobilisten mogen vanuit de Stadhuisstraat de Voorstraat oversteken en de Lombardstraat inrijden.

Met het verkeersvrij maken van het Noordplein hopen inwoners, ondernemers en de gemeente de pleinfunctie van het noordelijk deel van de Voorstraat in de zomermaanden te versterken. En het plein nog aantrekkelijker te maken voor inwoners, bezoekers en toeristen. Dit is vorig jaar in overleg afgesproken met alle betrokkenen en goedgekeurd door de gemeenteraad van - toen nog - Vianen.


q www.bureaubinnenstadvianen.nl