• Nel Huis in 't Veld (l.) en Ellen Heinink.
• Nel Huis in 't Veld (l.) en Ellen Heinink. Foto: Dick Aanen

'KVG-leden staan nog volop in het leven'

vianen • Het Katholieke Vrouwengilde (KVG) in Vianen is een club van van enthousiaste, maatschappelijk betrokken vrouwen die midden in het leven staan. "We gaan geen uitdaging uit de weg", zegt Ellen Heinink, die al 25 jaar voorzitter is van de vereniging. De vereniging bestaat dit jaar 65 jaar.

Het jaarprogramma van KVG bevat veel actuele thema's. Eigenlijk voor ieder wat wils. Ellen is overigens al 46 jaar lid van de vereniging, die dit jaar zijn 65-jarig bestaan vierde. Toen ze begin jaren zeventig lid werd had de club nog nadrukkelijk een katholieke signatuur. "In die jaren was het heel gebruikelijk dat de lezing tijdens avonden werd verzorgd door de plaatselijke pastoor. Maar daar hoef je nu niet meer mee aan te komen."

'Niet oubollig'

Dat katholieke in de naam moet je eigenlijk met een korreltje zout nemen, zegt ze. "We zijn een club van vrouwen die geïnteresseerd zijn in de wereld om hen heen en ook gewoonweg plezier willen maken. De meeste vrouwen zijn weliswaar boven de zestig, maar staan nog volop in het leven en zijn jong van geest. We zijn zeker niet oubollig." Het complete KVG-bestuur is verantwoordelijk voor het programma. Nel Huis in 't Veld regelt vervolgens de contacten. De afgelopen tijd haalden zij heel sprekers Vianen om te spreken over boeiende thema's: de ziekte van Alzheimer, het Amsterdam van Rembrandt. Of een lezing van Jessica van Geel, de levenspartner van Claudia de Breij. "Voor het komend seizoen hebben we een avond op het programma staan met een Molukse treinkaper samen met een slachtoffer van de kaping", zegt Nel. Aanstaande woensdag na de jaarvergadering en de huldiging van de jubilarissen wordt de film 'Mamma Mia! Here We Go Again' gedraaid.

Thuishonk

De KVG organiseert per seizoen zo'n negen bijeenkomsten. Ze komen bijeen in 't Klooster. "Het is ons vaste honk, waar we heel erg aan gehecht zijn. Vooral ook omdat we altijd alle medewerking krijgen van de beheerster", zegt Nel. De vereniging telt 120 leden. "De avonden zijn populair en worden steevast bezocht door gemiddeld zo'n zeventig dames. Tijdens het kerstdiner zijn er soms wel 110 leden. Dat is ook een beetje het maximum. We hebben zelfs een ledenstop moeten invoeren." Nel: "Wat ik zo mooi vind aan onze club is dat we heel erg met elkaar meeleven tijdens lief en leed. Als iemand ziek is worden alle leden in kennis gesteld. Soms krijgt zo iemand wel tachtig tot honderd kaartjes. Dat is natuurlijk prachtig. Bij zo'n club wil je graag horen."


Dick Aanen