AWM krijgt volledig internationaal podium

meerkerk • De Brit Alex Richardson (28) van Canyon DHB heeft de dertiende editie van de Alblasserwaardse wielerklassieker Arno Wallaard Memorial gewonnen. Het was in de straten van finishplaats Meerkerk een dubbeltje op z'n kant.

Met nog drie plaatselijke omlopen te gaan kozen Alex Richardson en de Belg Gianni Marchand (Cibel) voor de tweede maal het hazenpad. Het peloton kwam in de laatste meters nog akelig dichtbij. Sterker, Marchand werd zelfs nog voorbij gestoken door Matthew Walls (National team Great Brittain) maar Richardson hield stand. Hij boekte na 186 kilometer hiermee de grootste zege uit zijn carrière en alweer zijn zevende overwinning van het seizoen.

Warm en weinig wind

Kort na de start kon de eerste maar ook enige demarrage in de eerste omloop genoteerd kon worden. Dat waren Rick van Breda en Matz Bundsgaard. Na de eerste doorkomst had dit tweetal een voorsprong van twee minuten op het peloton. Alleen Jonas Goeman waagde in zijn uppie de sprong naar het tweetal. Feitelijk zou het nog tot aan de Vuilendam duren voor het spel voor het eerst op de wagen kwam. Zeven man gingen in de achtervolging en met renners als Alex Richardson die een ploegmakker mee had en de sterke Belg Gianni Marchand volgde ter hoogte van Hoornaar de samensmelting. Toen was de grote vraag: gaat het peloton dit tiental nog pakken? Het leek er wel op en met nog twee plaatselijke ronden te gaan ging dit tweetal er nogmaals vandoor. In de laatste kilometer kwam de grote meute tot tien seconden. Door de laatste bocht in de finishstraat hadden ze nog twee meter. Tien meter voor het einde kwam het peloton erop. Maar niet erover. Marchand werd gepakt. Richardson bleef een halve meter voor.

Pech

Uitgerekend in hun thuiswedstrijd, de Arno Wallaard Memorial Junioren, ging het mis voor Noël Luijten en Ruben Blom. Beide Jan van Arckel-troeven braken bij een valpartij hun sleutelbeen. Sam Meijdam ging iets buiten Noordeloos onderuit en Luijten en Blom vlogen over de Utrechter heen.