Van enkele fusten bier naar een paar flesjes

eethen • Toch floreert Koningsdag niet in elk dorp. Neem Eethen, daar is er tijdens Koningsdag al een tijdje niet al teveel te beleven. Inwoners van het dorp zijn dit jaar met Koningsdag welkom in buurdorp Drongelen. "Het grootste probleem is om bestuurders en vrijwilligers te vinden."

De kinderactiviteit organiseren de dorpen Drongelen en Eethen al decennia gezamenlijk. Alleen op vrijdagavond wordt in dorpshuis Teratina in Eethen nog een kinderdisco georganiseerd. "Vorig jaar hadden we nog een soort foute avond, maar daar kwam twintig man op af", zegt Lena van Berkel, voorzitter van stichting Dorp Eethen en beheerder van het dorpshuis. "Nu hopen we dat ouders tijdens zo'n avond met hun kinderen meekomen, zodat we toch een gezellige avond kunnen hebben. Vroeger hing men hier op Koninginnedag met de benen buiten en gingen er wel een paar fusten bier doorheen. Als er nu vier kratjes van 24 flesjes opgaan hebben we een goede avond gehad."


Ter ziele

De Oranjeverenging in het dorp is enkele jaren geleden ter ziele gegaan. Sindsdien vallen veel activiteiten in Eethen, bijvoorbeeld ook de intocht van Sinterklaas, onder de verantwoordelijkheid van Stichting Dorp Eethen.

"Het grootste probleem is om bestuurders en vrijwilligers te vinden", zegt Van Berkel. Samen met nog twee anderen vormt ze het huidige bestuur. "Maar we zijn allemaal boven de 60." Hetzelfde probleem ziet ze bij hengelsportvereniging De Bergse Maas, dat eveneens een driekoppig dagelijks bestuur kent en waar Van Berkel ook voorzitter is. "Maar goed, mensen kunnen niet alles tegelijk bolwerken." Tegelijkertijd wijst Van Berkel op de meivakantie, die steevast samenvalt met Koningsdag. "De levensstandaard is veranderd. Mensen zoeken het niet meer in hun dorp en gaan op vakantie. Reizen zijn in de meivakantie ook goedkoper dan in het hoogseizoen."

Oproep

Natuurlijk zijn er altijd mensen die het jammer vinden dat er met Koningsdag minder dan voorheen te beleven valt in hun dorp, weet Van Berkel. "Ik zou mensen dan ook willen oproepen om zich te melden als vrijwilliger. In álle dorpen, want dit speelt niet alleen bij ons."

De kinderdisco in dorpshuis Teratina wordt vrijdag 26 april gehouden en begint om 19:30 uur. DJ Jos zorgt voor de muziek en de entree is gratis.