• Een meerval die werd aangetroffen in Put Helsdingen.
• Een meerval die werd aangetroffen in Put Helsdingen. Foto: Aangeleverd

Te weinig kleine vis in Put Heldingen

vianen • De huidige visstand in de Put Helsdingen gaat hard achteruit. Dat concludeert hsv De Reiger op basis van een onderzoek dat in maart is uitgevoerd door gespecialiseerd visserijbedrijf Kalkman.

De vangsten in de plas gaan hard achteruit, met als risico dat de plas uit trek raakt bij de sportvissers. Uit het onderzoek blijkt dat er vooral een gebrek is aan vis onder de 40 centimeter. "In het totaal van de 101 vissen die gevangen zijn, waren er maar dertien onder de 25 centimeter. Dit waren baarsjes, bliekjes en zeeltjes. Voor een water van dit formaat en de wijze van afvissen is dit een zeer summier resultaat." Het vermoeden bestaat dat dit deels te maken heeft met een incident in de zomer van 2018: toen zijn er illegaal meervallen uitgezet in de plas. Een meerval is een grote vis die voornamelijk voorkomt in grotere rivieren, maar absoluut niet in een afgesloten plas zoals bij Helsdingen. Tijdens de opvissing zijn er vier meervallen gevangen tussen de 97 en 123 centimeter gevangen. "Vermoedens zijn dan ook dat de kleine hoeveelheid ondermaatse vis deels te danken is aan de aanwezige grote meervallen."

Verder bestaat het vermoeden dat veel vis is opgevreten door de aalscholvers. De hengelsportvereniging denkt na over extra schuilplaatsen. "Een andere oplossing voor dit water is om een exclusieve karper-, zeelt-, en steurvijver van te maken waarbij er regelmatig bijgevoerd wordt om te waarborgen dat er voldoende voedsel is voor het visbestand. In dit geval zullen de kleinere vissen een welkome bijkomstigheid zijn, maar geen focuspunt voor het visbestand." De resultaten van het onderzoek werden vorige week maandag gepresenteerd.