Politiek verdeeld over uitslag enquête

vijfheerenlanden • Politiek Vijfheerenlanden reageert wisselend op de uitslag van de enquête over de koopzondag. Een rondje langs de velden: van de treurende SGP tot de enthousiaste christendemocraten.

Volgens CDA-kartrekker Maria de Jong-Middelkoop laat de uitslag zien dat de kernen in Vijfheerenlanden niet over één kam geschoren kunnen worden. "De verschillen zijn groot, elke kern heeft duidelijk zijn eigen identiteit. Een uitslag van meer dan 90 procent voor, zoals in Hoef en Haag en Vianen, kun je niet negeren. Maar dat geldt ook voor de kernen waar de overgrote meerderheid tegen stemde." Dat vindt ook GroenLinks, fractieleider Erik van Doorn over deze verscheidenheid: "Dit is een feit en we doen er goed aan ruimte voor deze verschillen te laten en deze te waarderen in plaats van negatief te benaderen." Ook PvdA-voorman Joop van Montfoort respecteert de uitslag van de enquête. "In onze verkiezingscampagne hebben wij opgeroepen om de winkelopenstelling op de zondag over te laten aan de gemeenschap. Dat is nu gebeurd. Wij zijn tevreden over de manier waarop deze raadpleging heeft plaatsgevonden."

D66 Vijfheerenlanden is gematigd tevreden. Voor de coalitiepartij was de enquête een concessie richting het CDA. D66-leider Klaas de Zwaan: "Iedereen kent ons standpunt: wij vinden dat ondernemers de vrijheid moeten hebben om zelf hun openingstijden te bepalen. Je ziet nu ook sommige kernen 'nee' hebben gestemd, terwijl de ondernemers daar toch wel graag de mogelijkheid hadden gehad om open te gaan op zondag. Dat is het risico van deze constructie." Hij hoopt niet dat deze ondernemers daar ook schade van ondervinden. "Ik wil iedereen oproepen: laat geen ondernemer de dupe zijn van deze uitkomst, buy local."

Bij coalitiepartner ChristenUnie overheerst het realisme. Voor de partij blijft de zondagse rustdag "een fundamenteel principe", zegt fractieleider Dico Baars. "Onze samenleving en economie komen het beste tot hun recht als er een moment van rust is. De ChristenUnie laat dit geluid in het debat horen, ook als dit door een minderheid van de mensen wordt gedeeld. Een goed debat zorgt niet alleen dat de stem van de minderheid is gehoord, maar ook dat deze stem wordt meegewogen." SGP-leider Evert Geluk vindt het ondertussen met "treurig". "Het is een trieste dag. In acht kernen van onze gemeente mogen de winkels op zondag open. Dit is een stap de verkeerde kant op."