• Directeur Laurien Scheffers en uitvoerder Ton de Bruin.
• Directeur Laurien Scheffers en uitvoerder Ton de Bruin. Foto: Dick Aanen

Feestelijke opening gepland in oktober

Bouw Oosterlicht vordert gestaag

vianen • Eigenlijk hadden de werkzaamheden begin dit schooljaar al afgerond moeten zijn. Maar door de krapte aan bouwkundig personeel en door de oplopende kosten is de uiteindelijke realisering van de werkzaamheden met een jaar vertraagd.

Maar eindelijk ziet het er nu positief uit voor de school en natuurlijk ook voor de gespecialiseerde aannemer Van Dillen. "Begin dit jaar hebben we veel regen gehad", vertelt uitvoerder Ton de Bruijn tijdens een rondleiding door het gebouw. "Daardoor hebben de werkzaamheden vertraging opgelopen. Maar de afgelopen weken is het gelukkig mooi weer. Dus we liggen binnenkort gewoon weer op schema."

Tijdens de start van het nieuwe schooljaar in september is alles klaar, verzekert directeur Laurien Scheffers. Dat wordt gevierd met wat extra feestelijkheden.

Extra meters

Het scholencomplex aan het Slijk wordt uitgebreid van 25 naar 33 lokalen, wat neerkomt op ongeveer 2725 extra vierkante meter. De school wordt zowel aan de oostkant (achterkant) als de noordkant (zijkant) uitgebreid. De fietsenstalling aan de zijkant wordt in de breedte een stuk kleiner, maar loopt wel een stuk verder naar achter door. Directeur Laurien Scheffers: "Het is krap, maar het past allemaal precies. Het is alleen jammer dat we wat groen hebben moeten opofferen."

De nieuwe lokalen voor vmbo-richtingen Economie en Ondernemen, Zorg en Welzijn en Horeca, Bakkerij en Recreatie worden helemaal ingericht naar de eisen van deze tijd. De uitbouw aan de oostkant wordt een gebouw met een benedenverdieping en drie verdiepingen er bovenop. De bovenste verdieping is bedoeld voor leerlingen die rustig willen studeren. Vooral het binnenplein springt straks in het oog.

Naast het podium komen grote trappen. Door het grote plein is het straks weer mogelijk om gezamenlijke pauzes te houden, wat door de huidige krappe behuizing niet mogelijk was. Oud en nieuw worden met elkaar verbonden. Tijdens de meivakantie worden de muren doorgebroken.

Tegenvaller

Vorig jaar was er toch nog een tegenvaller. De kosten vielen 1,3 miljoen euro duurder uit dan was berekend. Tijdens de eerste berekeningen zat Nederland nog in een crisis. Maar bij een opbloeiende economie werden de prijzen flink omhoog geschroefd. In de gemeenteraad werd nog wel gemord over het extra noodzakelijke krediet.

Directeur Laurien Scheffers deed vorig jaar tijdens een forumavond van de gemeenteraad van Vianen nog een dringend beroep op de volksvertegenwoordigers om akkoord te gaan met het extra krediet. "De school draait nu al jaren met een huisvestingssituatie die onze ontwikkeling stagneert. Leerlingen krijgen les op drie verschillende locaties met een situatie van pendelende leerlingen tot gevolg. Dit is een onwenselijke situatie voor ons, maar ook voor de buurt. Daarnaast kampen ook onze afdelingen met ruimtetekort. De rek is er uit."

Transparant gebouw

Afgelopen vrijdag gaf Scheffers vol trots een rondleiding door de in aanbouw zijnde uitbreiding. Ton de Bruin: "Het wordt een heel transparant gebouw. Niet meer een gebouw met gangetjes en hokjes." Ook is er veel aandacht geweest voor duurzaam bouwen. Zo is een groot deel van het dak bedekt met zonnepanelen.

Er zijn de afgelopen maanden veel werkzaamheden verricht, waarbij diverse onderaannemers werkzaamheden hebben verricht. Maar ondanks de drukte hebben de lessen daar niet onder geleden. Er is vooral ook hard doorgewerkt tijdens de vakanties. Tijdens de tentamen- en examenperiode heeft de aannemer ervoor gezorgd dat er zo weinig mogelijk overlast is geweest. Laurien: "We overleggen steeds met de aannemer van wanneer wat kan gebeuren. Het vraagt wel veel flexibiliteit van iedereen."

Dick Aanen