• In acht kernen in Vijfheerenlanden mogen ondernemers zelf gaan bepalen of ze op zondag op gaan of niet.
• In acht kernen in Vijfheerenlanden mogen ondernemers zelf gaan bepalen of ze op zondag op gaan of niet. Foto: nl.123rf.com

In acht kernen Vijfheerenlanden mogen de winkels open op zondag

Van euforie tot teleurstelling

vijfheerenlanden • Centrummanager Hans van Kooten zag de ergernis vorige week dinsdagavond meteen ontstaan toen na de uitslag duidelijk werd dat de politiek nog drie keer over de nieuw te maken winkeltijdenverordening gaat vergaderen. Volgens de officiële procedure volgt er eerst een collegevergadering op dinsdag 16 april, vervolgens een commissievergadering op dinsdag 28 mei en tot slot een raadsvergadering op donderdag 13 juni. De officiële inwerkingtreding volgt dan op zondag 23 juni. Van Kooten: "Ik begrijp op zich wel dat er een formele weg bewandeld moet worden, maar zorg dan gewoon wel dat die winkels alvast open kunnen. Nederland is toch een gedoogland?" De winkeliers in Vianen hebben overigens nog vijf koopzondagen uit de oude verordening 'bewaard', die nu wel allemaal ingezet kunnen worden. Concreet betekent dit dat de Viaanse supermarkten naar verwachting vanaf zondag 19 mei hun deuren kunnen openen. De Leerdamse winkeliers hebben naar verluidt nog acht koopzondagen.

CDA-raadslid Bram Schoonhoven - groot pleitbezorger van de koopzondag in Vianen: "Ik heb een groot dansje gedaan na het horen van de uitslag" - snapt het ongeduld bij de inwoners wel. "Maar dit is eenmaal de procedure, we moeten een nieuwe verordening opstellen. We moeten ook als politiek de uitslag bespreken met elkaar. Zo werkt het in een democratie. Het zou heel raar zijn als we opeens dingen op stel en sprong zouden doen." Hij erkent wel dat deze gang van zaken wellicht voorafgaand aan de enquête iets beter uitgelegd had kunnen worden. "Dat hadden we breder moeten toelichten. Maar ja, achteraf kijk je een koe in de kont. Dit is de koninklijke weg. En laten we eerlijk zijn: we hebben het over iets van een maand. Nog héél even geduld, dat moeten we toch kunnen opbrengen."

De Viaanse uitslag - meer dan 90 procent stemde voor de koopzondag - noemt centrummanager Van Kooten overigens niet heel verrassend. "Ik was er van tevoren wel van overtuigd dat het goed zou aflopen. Het zijn vooral de uitslagen in andere kernen die me hebben verrast." Hij verwijst hiermee naar dorpen rondom Vianen, zoals Lexmond, Zijderveld, Everdingen en Hagestein waar men ook 'ja' stemde. "Het bewijst wel dat politiek niet altijd het goede beeld heeft van wat de burgers willen."

In Lexmond wonnen de ja-stemmers het bijvoorbeeld nipt. Daar stemde 53,5 procent voor en 46,5 procent tegen de zondagopenstelling. "Ik ben blij met die uitslag", zei Henk van Maren van de supermarkt SPAR. "Ik ga er nu geen gebruik van maken, want ik ben voorstander van de zondagsrust. Mijn insteek is om niet op zondag open te gaan, maar je weet nooit wat er in de toekomst gebeurt. Stel dat alle winkels in Vianen open gaan en mijn bedrijf gaat daaronder lijden, dan heb ik nu in ieder geval de mogelijkheid om daar op te reageren."

John Spruijt, de voorzitter van de Leerdamse Ondernemersvereniging (LOV), is in positieve zin verrast. De opkomst in Leerdam was relatief hoog - ruim 50 procent - en tweederde van de inwoners stemde voor de mogelijkheid van de koopzondag. Dat is hoger dan Spruijt had verwacht, hoewel hij wel had voorzien dat het ja-kamp het in de stad zou winnen. "Leerdam heeft duidelijk gesproken. Het belangrijkste is dat ondernemers nu zelf kunnen bepalen wanneer ze open willen." En Spruijt ziet meer voordelen: "De supermarkteuro's gaan straks de stad niet meer uit. Het toeristisch informatiepunt kan open en en ook Royal Leerdam Crystal. Het zorgt voor leven in de brouwerij: het wordt straks ook op zondag gezellig in de binnenstad", voorspelt hij.

Voor de andere winkels verwacht Spruijt dat er voorlopig niet zoveel verandert. "We gaan een aantal zondagen per jaar open en combineren dat met een evenement. Maar we houden wel goed in de gaten of er bij de consument behoefte is aan meer."