• Veel mensen hebben inmiddels het condoleanceregister voor Roos Verschuur getekend.
• Veel mensen hebben inmiddels het condoleanceregister voor Roos Verschuur getekend. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Inzamelingsactie voor begrafenis 19-jarige levert ruim een ton op

Vianen huilt om 'lieve Roos'

vianen • Roos Verschuur (19) kwam om het leven bij het schietincident in de tram op Kanaleneiland vorige week maandag. Gökmen T. - die na een klopjacht maandag werd opgepakt - heeft de daad inmiddels bekend. In Utrecht vond vrijdag al een stille tocht plaats, daaraan namen ook veel Vianezen deel. Gemeente Vijfheerenlanden heeft in Meerkerk, Vianen en Leerdam condoleanceregisters neergelegd, waar mensen een boodschap kunnen achterlaten. En in de Kwalitaria aan de Lijnbaan waar Roos werkte, heeft bedrijfsleider Patricia Luiks samen met de medewerkers een blijvende herdenkingshoek met foto ingericht voor de 19-jarige. "Zo kijk je vanachter de counter nog steeds naar haar", zegt Patricia. Er ligt ook daar een condoleanceregister, dat over een tijdje aan de ouders van Roos wordt gegeven.

In Vianen zelf vond zaterdagmiddag ook nog een kleine stille tocht plaats, ongeveer vijftig mensen liepen vanaf de moskee aan de Hoekenstraat naar de Kwalitaria en legden daar bloemen neer. Dit gebeurde op initiatief van de vrouwenwerkgroep van de moskee in Vianen. De meeste mannen van de Viaanse moskee waren afgelopen vrijdag al bij de grote herdenking in Utrecht geweest. De vrouwen van de moskee besloten om de dag erop een lokale herdenking te houden om hun medeleven te tonen. Ouafae Elayachi en Khadija Safaui namen het initiatief voor een korte tocht vanuit de moskee naar de snackbar. Onderweg kon iedereen die dat wilde aansluiten en zo kwamen er ook veel mannen bij, zoals oud-wethouder van Vianen, Bert van Dijk. Hij stapte na het leggen van de bloemen spontaan naar voren en vertelde de initiatiefnemers dat het goed is dat zij dit doen. Van Dijk: "Het is belangrijk om te tonen dat we saamhorig zijn in Vianen. Vanuit de moslimgemeenschap is het zaak dat ook zij laten zien dat ze net zo geraakt zijn door wat er is gebeurd, als ieder ander." Khadija Safaui sprak zaterdag de groep ook toe, ze verklaarde dat de Viaanse moslimvrouwen sterk de behoefte voelden om ook hun verdriet te uiten door het leggen van bloemen. "Wij zijn allemaal moeder of zus of tante. Het verlies van zo'n jong meisje is vreselijk. Het raakt ons allemaal in Vianen."

Crowdfundingsactie

Iemand die ook in actie kwam, was de Viaanse Martje Beniest-Kleppe. Toen maandag bekend werd dat haar buurmeisje Roos omgekomen was bij de schietpartij in Utrecht, moest ze "iets doen", vertelde ze vorige week aan de NOS. Ze besloot – in overleg met haar buurman – een crowdfundingsactie te beginnen. Het doel was simpelweg om haar buurman, die het al niet breed heeft, te helpen bij alle kosten voor de uitvaart van Roos. "Om te voorkomen dat hij nog meer financiële zorgen krijgt door dit oneerlijke overlijden van zijn dochter wil ik hem graag financieel ondersteunen door geld in te zamelen", schreef ze in haar eerste oproep. "Dit geld kan hij gebruiken voor alle rekeningen die op hem afkomen door alles zo mooi en goed mogelijk te regelen omtrent het afscheid van zijn dochter." De actie haalde de landelijke media en ze haalde in een paar dagen ruim 100.000 euro op. Nu heeft Martje Beniest-Kleppe een stichting opgericht, om het geld te verdelen onder andere slachtoffers en nabestaanden van het schietincident. Dus ook bijvoorbeeld getuigen of gewonden die hulp nodig hebben. Wellicht dat deze hulp in samenwerking met Slachtofferhulp Nederland wordt opgezet.

Beniest-Kleppe laat donderdagochtend op Facebook weten dat ze overweldigd is door alle aandacht. "Onvoorstelbaar, waar een klein land groot in kan zijn. Liefde van alle mensen overtreft de haat van een enkeling." En: "Lieve Roos, met geld kan ik jou niet terugbrengen naar jouw vader helaas, maar ik hoop dat jij een mooie laatste dag/uitvaart in ons bijzijn hebt."