• De leerling van Het Avontuur werd feestelijk onthaald vorige week maandag.
• De leerling van Het Avontuur werd feestelijk onthaald vorige week maandag. Foto: aangeleverd

Ongeduld overheerst bij dorpscomité Ons Hoef en Haag

'Haast geboden' met scholenbouw

hoef en haag • Het dorpscomité formuleerde op verzoek van de gebiedsontwikkelaars van Hoef en Haag een standpunt over de heikele scholenkwestie. Deze zienswijze is ook aangeboden aan gemeente Vijfheerenlanden. De stand van zaken op dit moment: Hoef en Haag – het nieuwe dorp onder de rook van Vianen – groeit gestaag door, maar een daadwerkelijk schoolgebouw ontbreekt nog steeds. Wel boog de raad zich onlangs over een voorstel voor de tijdelijke onderwijshuisvesting voor Hoef en Haag (kostenplaatje: 3,5 miljoen euro), maar dat plan – nog afkomstig van het 'oude' Viaanse college van B&W - verdween toen al snel in de prullenbak. Het college heeft beloofd om met een nieuw voorstel te komen, maar tot dusver is dat er nog niet. Wel werd er eind januari door de politiek al gesteggeld over de meest geschikte locatie voor die tijdelijke lokalen. Sowieso is de locatie van de basisscholen voor Hoef en Haag altijd een heikel item geweest. Het kostte de Viaanse raad destijds een half jaar om te besluiten dat het dorp twee schoollocaties moet krijgen: één op de Brink en één meer richting Hagestein, op het Kasteelterrein (Hoevesteinse Lint).

Drie basisscholen

Hoef en Haag krijgt uiteindelijk drie nieuwe basisscholen: LEEF, Het Avontuur en Het Talent – daarnaast moet de bestaande Meester Vosschool uit Hagestein een plekje krijgen in het geplande schoolgebouw op het Kasteelterrein. De nieuwe scholen openden na de voorjaarsvakantie alvast hun deuren voor leerlingen uit Hoef en Haag. Spreekwoordelijk dan, want de scholen zitten nu nog vast aan een tijdelijke locatie in Vianen, te weten: brede school De Prenter in De Hagen. Maar omdat basisschool Het Avontuur - van stichting Fluenta - tot nu de enige school is met een leerling, krijgt deze voorlopig weer onderdak bij Fluenta-basisschool De Ark, totdat de schoolgebouwen in Hoef en Haag daadwerkelijk gebouwd zijn.

Voor ouders zijn er overigens binnenkort twee informatieavonden in brede school De Prenter: op woensdagavond 27 maart én op donderdagavond 9 mei, beide avonden beginnen om 19:30 uur. Dan presenteren de scholen zich afzonderlijk van elkaar, zodat ouders in Hoef en Haag een bewuste keuze kunnen maken waar zij hun kind naar toe kunnen laten gaan.


Ongeduld

Terwijl de scholen zich dus druk aan het profileren zijn en de politiek blijft steggelen, overheerst bij het dorpscomité ondertussen het ongeduld. Zo schrijft Ons Hoef en Haag in het document onder meer: "Vanaf het begin van de discussie over de locatie van de scholen is er een duidelijk geluid te horen uit Hoef en Haag en haar bewoners: de eerste school moet worden gebouwd in het Dorpshart aan de Brink in Hoef en Haag, op de plek die op de tekeningen al vanaf het begin door de projectontwikkelaar hiervoor is vrijgehouden."

Het comité zegt dit standpunt te delen. Maar bovenal dringt het dorpscomité aan op snelheid. "Echter belangrijker vinden wij om vooral te benadrukken dat er haast geboden is rond de bouw van de school op de Brink, gezien het starten van de drie nieuwe scholen en het binnen afzienbare tijd explosief stijgende leerlingenaantal uit Hoef en Haag. De focus van de gemeente, schoolbesturen en andere partijen zou moeten liggen bij het zo snel mogelijk realiseren van deze locatie, zodat er ruimte en tijd ontstaat voor de aanpak en noodzaak van andere secundaire problemen. Wij ervaren het als zeer frustrerend om te zien dat de gemeente zo lang doet over de besluitvorming over een tijdelijke locatie voor de scholen, terwijl de focus maximaal zou moeten liggen op de bouw van de definitieve locaties, te beginnen op de Brink."


q www.onshoefenhaag.nl