'Nieuw voorstel voor Brandpunt'

vijfheerenlanden • "Vanaf december is hierover overleg gevoerd met Utrecht en Zuid-Holland. B&W van Vijfheerenlanden werken inmiddels aan een nieuw voorstel. Zodra daar duidelijkheid over is, geeft de provincie Utrecht hier een oordeel over."

Dat laat voorlichter Marieke Kuijsters namens het college van Vijfheerenlanden weten na vragen over de 'kwestie' Brandpunt. Gemeenten die gaan herindelen, vallen onder de Arhi-regels. De provincie kijkt dan bij alle raadsbesluiten mee naar de financiële consequenties. Investeringen tot € 200.000 moeten worden gemeld aan de andere fusiegemeenten, met besluiten met consequenties boven de € 200.000 moeten de andere gemeenten en de provincie instemmen. Volgens Kuysters vond Zuid-Holland dat bij het 'Brandpuntbesluit' dat Zederik in november nam het bedrag kunstmatig onder deze grens is gehouden. Vandaar dat de provincie bepaalde dat er geen uitvoering aan het raadsbesluit mocht worden gegeven. "Dit is eind 2018 bekend gemaakt aan B&W van Zederik." Het college van Vijfheerenlanden doet geen uitspraak over de Zederikse aanpak. Ook laat men zich niet uit over het feit dat het bestuur van Brandpunt zo laat op de hoogte is gesteld. "Het college kijkt niet terug en oordeelt niet over de inspanningen van haar voorgangers. Ze pakt de situatie op en gaat in gesprek met betrokkenen." Wel betreuren B&W het dat er onduidelijkheid is ontstaan bij de beheerders van Brandpunt. "We zijn daar in een persoonlijke gesprek op ingegaan." Inmiddels is het college bezig met een nieuw voorstel dat zo snel mogelijk aan de raad wordt voorgelegd. Over de inhoud van dat voorstel én de hoogte van de bedragen willen B&W niets kwijt. "Dat doen we pas als het raadsvoorstel bekend is. We lopen niet op de besluitvorming vooruit." Naar verwachting komt het nieuwe voorstel én de politieke discussie over dit hoofdpijndossier nog dit voorjaar op de raadsagenda.

Brief wethouder

In een ingezonden brief liet Arie Keppel, oud-wethouder van Leerdam, zich vorige week kritisch uit over de aanpak van Zederik. Hij schrijft dat hij nog voor de vergadering van november met de portefeuillehouders van Zederik en Vianen gesproken heeft over de plannen. "Er is direct 'klare wijn geschonken': we waren tegen dit voorstel. Dorpshuizen was een te harmoniseren beleidsveld, omdat het tussen de gemeenten erg verschilde. Daarover én over het Arhi-toezicht lagen heldere afspraken. Ook was er geen geld opgenomen in de begroting." Vandaar dat Keppel adviseerde het voorstel aan te houden, in 2019 te starten met het opstellen van een kadernota dorpshuizen om dan het voorstel zo snel mogelijk opnieuw in te dienen. "Ik was zeer verbaasd dat de raad van Zederik toch meende dit voorstel te moeten behandelen en via een truc - verlaging van de investering tot onder de € 200.000 - probeerde de goedkeuring van de provincies te omzeilen." Volgens Keppel was op 26 november tijdens een vergadering van de wethouders financiën van de drie gemeenten en de provincies al duidelijk dat dit besluit niet zou worden goedgekeurd. "Ik heb in pittige bewoordingen aangegeven 'not amused' te zijn over de handelwijze van Zederik en niet te kunnen instemmen."

André Bijl