• V.l.n.r.: Sietse van Wijgerden, zoon Jochanan en vader Marcel van der Poel.
• V.l.n.r.: Sietse van Wijgerden, zoon Jochanan en vader Marcel van der Poel. Foto: Dick Aanen

Opnieuw veel kwaliteit tijdens uitvoering in Grote Kerk

Matthäus Passion krijgt jeugdige glans

vianen • "De editie van 2018 was met driehonderd bezoekers een groot succes. De Grote Kerk bleek ook akoestisch zeer geschikt voor de Matthäus Passion", zegt dirigent en organisator Sietse van Wijgerden uit Werkendam. Ook dit jaar heeft Van Wijgerden gezorgd voor veel kwaliteit, met grote namen als Peter Kooij (bas), Margot Oltzinger (alt), Stephan Gähler (evangelist), Marta Loncar (sopraan), Ambroz Bajec-Lapaine (tenor), de topkoren Fiori-Musicali en Cantus en het zeer ervaren barokorkest Academia Amsterdam, met Mariette Holtrop als concertmeester.

Zuiverheid

Dit jaar dus twee vierstemmige koren. Van Wijgerden legt uit: "Het zijn 28 zeer getrainde stemmen. Jonge mensen tussen 30 en 40 jaar, waardoor het een heel jeugdig elan krijgt. Het klinkt vitaal en heel erg zuiver. Zuiverheid is voor mij altijd heel belangrijk, omdat de uitvoering daardoor meer uitstraling krijgt." Het orkest heeft in tegenstelling tot vorig jaar nu een meervoudige bezetting. "Dat zorgt voor een stevigere klank. Vorig jaar had ik zelf een orkest samengesteld. Het nadeel was dat je dan orkestleden krijgt die elkaar nauwelijks kennen. Academia Amsterdam is een bestaand barokorkest, het topje van de amateurorkesten in Nederland."

Jongenskoor

Sietse van Wijgerden is trots op het Neander jongenskoor. Eigenlijk een gelegenheidskoor. "Het zijn dertien jongens, die zijn geselecteerd door een onderwijzer van de christelijke basisschool in mijn woonplaats Werkendam. De jongens hebben een paar keer gerepeteerd en dat ging eigenlijk vanaf het begin als een speer." Het jongste koorlid is de pas zesjarige Jochanan van der Poel, de zoon van organist Marcel van der Poel. "Heel bijzonder dat hij de zangpartijen al na een paar keer zo uit zijn hoofd meezong. Let wel: in het Duits."

Workshop

Marcel van der Poel is naast organist ook muziekdocent op het Calscollege in IJsselstein. "Een aantal leerlingen van onze school en bewoners van zorgcentrum Ewout zullen aanwezig tijdens de generale repetitie. De leerlingen krijgen een workshop en in de lessen muziek en godsdienst wordt nu al toegewerkt naar dat moment. Dat is eigenlijk best wel bijzonder voor vmbo-leerlingen, die normaal gesproken niet zo snel met deze muziek van Bach in aanraking komen. Ook hier geldt: 'wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.'

De uitvoering van de Matthäus Passion wordt georganiseerd door stichting Muziek tussen de Rivieren. Aanvang is 19:30 uur. Kaarten kosten 40 euro voor de eerste rang (uitverkocht), 35 euro voor de tweede rang en 30 euro voor de derde rang. Reserveren kan via onderstaande website.


q muziek-tussen-de-rivieren.weebly.com