• Foppe de Haan vertelde boeiend over zijn loopbaan als trainer-coach.
• Foppe de Haan vertelde boeiend over zijn loopbaan als trainer-coach. Foto: Peter Verbeek

Foppe de Haan te gast in Everdingen

everdingen • Foppe de Haan was donderdagavond te gast in Everdingen, bij een gezamenlijke avond van businessclub Contactus en sc Everstein. De voetbalclub en het ondernemersnetwerk organiseerden samen een netwerkbijeenkomst en sponsoravond. Er kwamen honderdtwintig man op af.

Nadat Joost-Jan Kool, ingehuurd om de avond aan elkaar te praten, iedereen welkom had geheten gaf hij het woord aan John Hol, voorzitter van Contactus. Die legde uit dat de businessclub is ontstaan vanuit sc Everstein, bedoelt als netwerk om haar sponsoren en regionale ondernemers bij elkaar te brengen. "Tijdens de informele bijeenkomsten, met een culinair tintje, delen ze ervaringen, helpen en ondersteunen ze elkaar." Na hem werd sc Everstein door voorzitter Perry Bloks omschreven als een dorpsclub die 'samen' als sleutelwoord heeft. "Everstein is zich in toenemende mate bewust van haar maatschappelijke rol, werkt samen met lokale partners en wil méér zijn dan alleen een voetbalvereniging."

Na die uitleg was het de hoogste tijd om de gastspreker van de avond te introduceren. De sponsorcommissie van sc Everstein en het bestuur van Contactus waren erin geslaagd om Willem van Hanegem vast te leggen als gastspreker. Maar deze meldde zich op het laatste moment af. Coen van Zante alsmede Carel van der Velde wisten echter nog Foppe de Haan te regelen. Het enige dat beide BN-ers gemeen hebben is hun leeftijd (75 jaar). Van Hanegem maakte vooral furore als voetballer, terwijl De Haan kan terugkijken op een trainerscarrière van 44 jaar. De Fries ontpopte zich als een spraakwaterval die rap tempo vertelde over zijn tijd als voetballer. Hij begon in Lippenhuizen bij THOR (Tot Heil Onzer Ribbenkast) en kwam via GAVC (Grouw) terecht bij Heerenveen. Hij speelde daar bij de jeugd en de beloften en slechts een paar wedstrijden in het eerste elftal. Nadat hij als voetballer was gestopt werd hij als trainer drie keer landskampioen met ACV Assen. De Haan is vooral bekend als trainer van Heerenveen, waar hij meer dan 500 competitiewedstrijden op de bank zat. Ook werd hij onder andere twee keer Europees kampioen met Jong Oranje. Hij hield zijn gehoor voor dat de carrière van een voetballer stoelt op drie items: droom (wat wil ik bereiken), plan (de weg om zo hoog mogelijk te voetballen) en, het belangrijkste, de drive (doorzetten, af kunnen zien, omgaan met teleurstellingen). "Al heeft iemand nóg zoveel talent, zonder drive red je het niet!" Met een welgemeend applaus, een bos bloemen en een taart nam De Haan afscheid van zijn gehoor.