• Kinderen vinden het zelfscannen erg leuk.
• Kinderen vinden het zelfscannen erg leuk. Foto: Peter Verbeek

Nu ook zelfscannen bij Albert Heijn

vianen • Sinds donderdag kunnen klanten van de Albert Heijn aan de Lijnbaan kiezen hoe ze hun boodschappen willen betalen. Via de welbekende bandkassa of door gebruik te maken van een zelfscansysteem. "Ik daag iedereen uit om dit nieuwe systeem te proberen!"

Wie veel boodschappen nodig heeft bij de Albert Heijn, scant vóór het ingaan van de winkel zijn bonuskaart. Na het scannen licht één van de 72 handscanners op, en die neemt de klant uit de houder. Daarmee scant hij alle artikelen die hij wil hebben. Dat geldt ook voor aanbiedingen als twee halen en één betalen. Omdat de boodschappen niet meer op een kassaband gelegd hoeven te worden, kan men ze meteen inpakken in een eigen tas.

Na het winkelen komt de klant dan bij een plein waar zes zelfscankassa's staan. De handscanner wordt teruggeplaatst in een houder, waarna wordt aangegeven bij welke kassa moet worden betaald. Nadat de bonuskaart weer is gescand wordt daar het eindbedrag gepind. Ook krijgt de klant de keuze of hij wel of geen koopzegels wil hebben.

"Bij het zelfscanplein is altijd een van onze medewerkers aanwezig", vertelt Anjo Middendorp. "Die helpt, beantwoordt vragen en reikt de koopzegels uit. Als mensen alcoholische dranken in hun winkelwagen hebben krijgt ze daar via een eigen terminal melding van. Bij twijfel over de leeftijd kan ze de klant vragen zich te legitimeren, net zoals dat bij de balie gebeurt bij de verkoop van tabak. Ook kan het voorkomen dat ze, volstrekt willekeurig, een klant bij een van de zes zelfscankassa's moet controleren of die alle artikelen heeft gescand." Wie maar enkele artikelen nodig heeft kan die, altijd via de bonuskaart, bij een van die kassa's scannen en pinnen. Maar wie het prettig vindt om bij een caissière af te rekenen kan dat natuurlijk gewoon blijven doen. "We gaan met onze tijd mee, en ik ben supertrots dat onze super, als eerste in Vianen, over deze nieuwe manier van afrekenen beschikt", vertelt Sander Goossens van Albert Heijn. "Het Viaanse publiek is er klaar voor, denk ik. Het is een leuke en voor kinderen een leerzame en spannende ervaring. Ik daag iedereen uit om dit nieuwe systeem te proberen!"


Peter Verbeek