• Een impressie van de Sleepbootdagen in 2017
• Een impressie van de Sleepbootdagen in 2017 Foto: Nico van Ganzewinkel

Minutieus draaiboek voor Sleepbootdagen

Steeds weer een geoliede machine

vianen • De organisatie achter het evenement laat helemaal niks aan het toeval over. Ook dit keer wordt gewerkt aan de hand van een minutieus bijgewerkt draaiboek. Duidelijk: de Nationale Sleepbootdagen wordt georganiseerd door een geoliede machine, waarin iedereen zich heel goed bewust is van zijn taak. Vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat, de provincie, politie en ondernemersvereniging gaven donderdag in de voormalige raadzaal van de gemeente Vianen in een kort rondje de stand van zaken weer. En eigenlijk was alles binnen een half uur beklonken. Op een paar aandachtspunten na, loopt alles op rolletjes. Henk Lammertink van de organisatie vertelt na afloop nog wel even dat het met de dalende sponsorinkomsten en de stijgende kosten moeilijker wordt om het evenement financieel rond te breien. "De aanvangskosten van de Sleepbootdagen zijn vrij hoog. Pontons, geluidsinstallatie, elektriciteits- en watervoorziening: het moet allemaal gehuurd worden. Terwijl wij de Sleepbootdagen voor de bezoekers vrij toegankelijk willen houden."

Bak oud ijzer

Ook dit keer zorgen vooral de deelnemers van de Vereniging De MotorSleepboot voor het succes van het evenement. Zij gaan uit van 120 tot 150 aanmeldingen. "Sinds 2003 maak ik het evenement in Vianen mee", zegt penningmeester Piet van Zaal. "Het is elke keer weer een samenkomst van gelijkgestemden, die allemaal zo'n bak oud ijzer bezitten. Ze hebben allemaal grote verhalen: de ene nog mooier dan de andere. En ze vinden het allemaal prachtig om hun sleepboot te laten zien. Daar ben je trots op. We hopen natuurlijk altijd op mooi weer, zodat je lekker buiten kunt zitten. Kunt kletsen met elkaar. Je loopt van boot naar boot en het is één grote familie." De sleepbootdagen worden beurtelings in Vianen en in Zwartsluis gehouden. Van Zaal: "Voordat deze plaatsen het gingen organiseren was het evenement een tijdje in Amsterdam en ook nog wisselend in andere plaatsen. Maar het was allemaal niet zo denderend geregeld. In Vianen hebben ze elke keer weer een strak draaiboek en is alles keurig voor elkaar."

Geen rondvaart

Dit jaar organiseert de vereniging op vrijdag en zaterdag geen rondvaart meer op het Merwedekanaal. Het onderdeel was altijd zeer populair en de mensen stonden in de rij om mee te varen. Maar het veiligheidsrisico is te groot geworden, zegt Van Zaal. "We refereren maar even aan het evenement in Twente, waar bezoekers voor 2,50 euro de lucht in konden om het evenement te bekijken. Daar is iets fout gegaan, met als gevolg dat de hoogwerker is omgevallen. Daar zijn twee behoorlijk zwaar gewonden bij gevallen. Vervolgens zie je dat de eigenaar en de machinist van de hoogwerker zich achter elkaar gaan verschuilen. De organisatie krijgt te maken met de verzekering en de advocaten van de gedupeerden. Dat risico willen wij gewoon niet lopen. Dat mag je ook de kapitein niet aandoen. Het gevaarlijkst is als mensen vroegtijdig van boord springen, vooral de jeugd van 15 tot 17 jaar neemt dat risico. Als er iets misgaat, dan komt er wel een gevaarte van 30 ton op je af. Als je daar tussenkomt ben je voor leven lang verminkt of nog erger."


Dick Aanen