• Herman den Hartog bij het veld dat nog vol kerstbomen staat.
• Herman den Hartog bij het veld dat nog vol kerstbomen staat. Foto: Astrid Pel

Hagesteins echtpaar terug nadat hun perceel jaar was gesloten

Corry en Herman pakken draad weer op

hagestein • Een jaar geleden werd hun perceel na de vondst van een klein drugslab in een door hun verhuurde schuur, hermetisch afgesloten.

Ze mochten van justitie alleen in een kleine cirkel rondom hun woonhuis komen. Een grote loods, verschillende kleine kassen en schuren, het grote veld met vijftienduizend kerstbomen en het pad dat over het perceel loopt, waren een jaar lang verboden gebied. Tot nu.

"Het is gek om weer hier te lopen'', zegt Corry. Een jaar lang keek ze tegen een stalen hekwerk aan. Dat is onlangs door gemeente Vijfheerenlanden weggehaald.

Aan de slag

Herman ging meteen in de grote loods kijken en schrok van wat hij aantrof: "De leidingen zijn gesprongen en de kachel is kapot.'' Meteen is hij aan de slag gegaan en verving binnen twee dagen al meer dan zeven leidingen. In de schuur hadden een jaar lang allerlei materialen gelegen voor het maken van woonhuisdecoraties. Papier, hout en andere knutselspullen waren door en door nat.

Het maken van decoraties is net als de verkoop van kerstbomen en de verhuur van ruimtes, deel van de oudedagvoorziening van Herman en Corry. Ze balen er flink van dat ze dat een jaar stil hebben moeten leggen. Herman: "De loods had de politie helemaal niet hoeven sluiten. Het ging om een kas helemaal achterin. En waarom zit alles nog steeds dichtgespijkerd? We kunnen nergens bij. De loods heb ik zelf met een slijptol opengemaakt.''

Reactie

Locoburgemeester Marcel Verweij geeft als reactie dat het nodig was om alles extra goed af te sluiten omdat vorig jaar bleek dat mensen hadden geprobeerd zich toegang te verschaffen tot het gesloten perceel.

Na een tip over een verdachte situatie viel de politie op 30 januari 2018 de schuur achter op het perceel binnen en vond daar vaten met chemicaliën. Na onderzoek bleek dat er een productieruimte voor verdovende middelen in de loods was gevestigd. Twee personen die tijdens de inval in het laboratorium waren, werden gearresteerd. "Ik zie hem nog zitten'', vertelt Corry. "Met de handen geboeid op een tuinstoel voor de keuken. Overal was politie.''

Startmotoren

De schuur verhuurde het echtpaar sinds januari 2017 aan personen die daar aan startmotoren werkten. Aan dat verhaal heeft het echtpaar nooit getwijfeld, tot vorig jaar bleek dat van de schuur een drugswerkplaats was gemaakt.

Nu het hele perceel weer echt van hun is, hopen Herman en Corry de broodnodige rust te vinden. Ze werden vorig jaar drie dagen lang in beperking gehouden in het cellencomplex in Houten. De ondervragingen en het verblijf achter tralies, waren onderdeel van het politieonderzoek om te kijken of ze van het lab wisten. Dit onderzoek is afgerond en de dossiers van Herman en Corry liggen nu bij het Openbaar Ministerie. Dit jaar hopen ze uitsluitsel te krijgen van het OM of ze moeten voorkomen of dat hun zaak wordt geseponeerd. Corry: "We zijn in 2017 één keer in die schuur geweest. Toen lag er een hele stapel pallets achterin. Daarachter bleek die drugs te hebben gezeten. Dat hebben we nooit geweten. Ze kwamen de huur altijd keurig cash bij ons aan de deur betalen. We kwamen nooit binnen.''

Pech

Corry is vorig jaar ook nog eens twee keer geopereerd aan haar arm nadat ze in de zomer door een peloton wielrenners op de dijk vol tegen de grond was gereden. Ze hield er een verbrijzelde elleboog aan over. Dat kon er ook nog wel bij. Met rechts een hand geven lukt haar net. "Het was pech, die val maar gelukkig gaat het met mijn arm steeds iets beter'', zegt ze monter.

Astrid Pel