• Sensei Albertine Los en de kinderen genieten van de judoles.
• Sensei Albertine Los en de kinderen genieten van de judoles. Foto: André Bijl

Kind Centrum Werelds geeft drie jaar lang judolessen

'Ze mogen eindelijk weer eens stoeien'

vianen • Albertine Los (37), locatieleider van Kind Centrum Werelds uit Vianen en stamgroepleider van de middenbouw, is vorige week begonnen met judolessen aan alle groepen van Kind Centrum Werelds. Op woensdagen komen zes groepen naar de 'dojo' en krijgen daar drie kwartier judoles. "Van de organisatie Schooljudo huren we acht weken lang lesmateriaal, matten en pakken. Daarna willen we als school doorgaan met de lessen, het is de bedoeling dit project drie jaar lang voort te zetten. Daarom zijn we druk bezig om alle materialen zelf aan te schaffen. Dat is best kostbaar. We hebben al een actie gehouden, we worden gesponsord; we hopen dat we het geld op die manier bij elkaar krijgen."

Albertine Los judoot zelf vanaf haar zesde. "Ik heb altijd meegedaan aan wedstrijden, op mijn vijftiende ben ik les gaan geven. Ook nu geef ik als judoleraar nog les aan een judoclub in Leusden." En nu wil ze van 'haar' school ook een judoschool maken, grapt ze. De lessen zijn laagdrempelig: het aanleren van de judotechnieken is slechts bijzaak, plezier staat voorop. "Judo is goed voor het zelfvertrouwen en de discipline. Bovendien mogen de leerlingen eindelijk weer eens stoeien. Op school en thuis mag dat vaak niet, omdat het meestal verkeerd afloopt. Nu kan het wel, in een veilige omgeving met respect voor elkaar. Ze pakken elkaar vast en merken dat dat wat met je doet. Kinderen zijn amper meer gewend elkaar aan te raken. En natuurlijk kan het in de les ook misgaan. Nét gingen er een paar elkaar bijna te lijf. Na afloop hebben we meteen gepraat over verantwoordelijk zijn voor elkaar en over zelfbeheersing. Daar leren ze ook weer van." Ook de leerlingen van groep 1,2 krijgen judoles. "Daar doen we het aan de hand van een mooi verhaal. We gaan op reis naar Afrika en beleven allerlei avonturen. We lopen en vallen, klimmen en klauteren. Ze komen volop in beweging en hebben heel veel plezier."

Dat geldt ook voor de 24 leerlingen van groep 3,4,5 die zich in de dojo drie kwartier in het zweet werken. 'Beheersing, niet boos worden', staat er op hun judopakken. De 'kruiwagen' wordt geoefend: de voorste leerling loopt op de handen, nummer twee houdt de benen vast. De oefening eindigt met een koprol. Sommige duo's gaan creatief met de oefening om en kruien achteruit. "Fantastisch, zo kan het ook. Dat heb ik nog nooit gezien. Laten we het allemaal eens proberen." De klas gaat aan de slag en bij een paar gaat het mis. "Matté, weer op je plaats", commandeert de leerkracht en zodra iedereen aan de rand van de mat tot rust is gekomen: "Dat was zwaar hé. Let op: degene die op handen en voeten loopt, geeft het tempo aan. Het is reuze grappig als er iemand onderuit gaat, maar je moet bij judo wel samenwerken." Dan volgt een valoefening. "Weet je waarom ik op judo ben gegaan?", vraagt Albertine Los. "Ik was vroeger een beetje lomp. Ik kwam altijd met blauwe plekken thuis. Ik ging op judo om te leren vallen. Judo is net het echte leven: vallen en opstaan." Val- en balansoefeningen, de judokoprol, een paar echte grepen: de les vliegt voorbij. "Oh, het is al tijd, we moeten stoppen", schrikt de juf en leert de kinderen hoe ze hun pak op moeten vouwen. "We zouden toch nog een spelletje doen", vraagt iemand. "Daar beginnen we volgende week mee", belooft de 'sensei'. "Hebben we dan weer judo? Yes."

Thijmen van zes heeft het prima naar zijn zin gehad. "Ik heb nog nooit gejudood, maar ik vond het erg leuk." Daar zijn Stijn, Jayvano en Benjamin het mee eens. "Het was een superleuke les." En Benjamin: "Voor mij was het niet zo moeilijk, ik zit op judo."

Volgens Albertine Los zijn leerlingen, leerkrachten en ouders zonder uitzondering positief over het project. "Een meisje was niet zo lekker, maar ze kwam speciaal voor het schooljudo naar school. Het leeft, de leerlingen staan te popelen om aan de slag te gaan. Het grappige is: ze veranderen meteen zodra ze hun pak aantrekken. Ze voelen zich meteen echte judoka's. Erg leuk om deze lessen nu ook op school te kunnen geven."

André Bijl