• T-boerderij in Leerbroek.
• T-boerderij in Leerbroek. Foto: Nico van Ganzewinkel

Boerderijen in het licht gezet

regio • Nog zes avonden zetten ruim 100 bewoners tussen 19:00 en 22:00 uur het licht op de gevels van hun boerenbedrijven en woonboerderijen. Met een tocht door Lexmond, Leerbroek, Leerdam, Schoonrewoerd en Hei- en Boeicop ontdekken bezoekers unieke locaties in de Vijfheerenlanden en het lekkers dat in deze regio te verkrijgen is. 'Meer weten over je eten' is het thema van de derde verlichte proeverijenroute in het Groene Hart. De eerste week trokken vooral de boerenbedrijven veel bezoekers.

Enkele krenten uit de pap van de tweede week zijn een kennismaking met portwijnen van eigen bodem, streeksappen, boerenkaas en verse koemelk. Op andere plaatsen lijkt het al voorjaar, met de vele lammetjes en pasgeboren geitjes of kalfjes. Bijzonder is dat de Bonkmolen aan het Lakerveld op donderdag 7 februari te bezoeken is, op vrijdag 8 staan de deuren van een woonboerderij die met duurzame materialen is gerenoveerd open voor bezoekers. Op donderdag 14 februari is in Leerbroek een viergangenstreekmenu in de huisstal van een negentiende-eeuwse boerderij. Reserveren hiervoor kan nog.

Bij de woonboerderijen is ook veel te zien en te beleven. Er is een tegel-brocante-snuffelroute op een van de adressen. Anderen laten bewaard gebleven originele zeventiende-eeuwse details en haardtegels zien of tonen in hun wol- of kunstatelier eigen werk. De verlichte proeverijenroute is nog op donderdag 7, vrijdag 8, zaterdag 9, donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 februari tussen 19:00 en 22:00 uur. Meer informatie is te vinden op de onderstaande website.


q www.verlichteproeverijen.nl