Steeds meer behoefte aan schuldhulpverlening

vijfheerenlanden • Meer dan 5.200 inwoners van de gemeente Vijfheerenlanden hebben te maken met langdurige betalingsachterstanden. Koploper is Leerdam met 3.155 inwoners, Vianen volgt met 1.550 inwoners die in financiële problemen verkeren. Dat blijkt uit gegevens van SchuldHulpMaatje Nederland.

Volgens de cijfers zou het probleem in bijna alle kernen van de gemeente voorkomen. Alleen Tienhoven staat op 'nul'. Maatje Vijfheerenlanden neemt de cijfers op in haar jaarverslag 2018. Voor de naam 'Maatje' is gekozen, omdat de plaatselijke stichting het beladen woord 'schuld' niet meer wil gebruiken voor hulpvragers. Maatje Vijfheerenlanden stelt vast dat na een dalende trend in het aantal aanmeldingen voor schuldhulpverlening begin 2018, dat aantal in het tweede halfjaar weer explosief is gestegen. "Er is zeker geen sprake van een opgelost probleem. De conjunctuur draait weliswaar als een tierelier en de huizenprijzen stijgen enorm, maar toch is er nog sprake van een groot probleem bij het oplossen van schulden." Maatje Vijfheerenlanden benadrukt dat de gevolgen van de groeiende economie aan een grote groep Nederlanders voorbij gaan. "Deze merken daar weinig tot niets van. Vooral de groep die meerdere jaren achtereen op of onder het sociaal minimum zit, blijft het zwaar hebben en heeft vaak geen perspectief op een beter leven."

De stichting constateert dat in ons land ook in 2018 het aantal inwoners met een inkomen net op of onder de armoedegrens is toegenomen. Het zou gaan om 599.000 huishoudens of – omgerekend – ruim een miljoen inwoners. Naar schatting kampen 1,4 miljoen inwoners met problematische schulden of lopen ze het risico in zo'n situatie verzeild te raken. "Zolang men werk heeft – en slechts 40 procent van de mensen met problematische schulden heeft werk – en men niet te maken krijgt met ziekte, echtscheiding of een partner verliest, gaat het over het algemeen goed. Bij hen die daar wel mee kampen, ontstaan vaak grote problemen, ook al omdat de uitgaven gebaseerd zijn op het totale inkomen", constateert Maatje Vijfheerenlanden. Het stichtingsbestuur stuurt haar jaarverslag naar de gemeenteraad en benadrukt in de begeleidende mail de noodzaak om tot een goede aanpak van de problemen rond de schuldhulpverlening te komen. "Wij zijn bereid hierin een belangrijke rol te spelen. Wij staan open voor overleg", schrijft het bestuur dat per brief ook bij de politiek aandacht heeft gevraagd voor dit onderwerp.