'Samen ontdekken wat het beste is'

vijfheerenlanden • "We zijn als college en raad aan het 'wortelen', daarna maken we de stap naar de inwoners. Het is een uitdaging om de mensen er bij te betrekken. Samen willen we ontdekken wat het beste is voor Vijfheerenlanden en daarbij rekening houden met de energie van de dorpen."

Dat zei burgemeester Jan Pieter Lokker afgelopen week tijdens het persgesprek. Het nieuwe college neemt het 'meedenken' van de inwoners serieus, vandaar dat Vijfheerenlanden een van de pilotgemeenten is van 'Democratie in Actie', een project waarbij gekeken wordt op welke manier inwoners betrokken kunnen worden bij de besluitvorming. "Ook de raad heeft daar een rol in. Raadsleden zijn verantwoordelijk voor de besluitvorming, maar ze moeten ook leren loslaten. We zullen best eens struikelen, maar we hebben veel zin om hiermee aan de slag te gaan", aldus Lokker die benadrukte dat de gemeente creatief met dit proces om wil gaan. "Iedere kern heeft een eigen cultuur, daar proberen we de inspraak op aan te passen."

B&W vertelden dat ze enthousiast aan de slag zijn gegaan. "We hebben een vliegende start gemaakt", zei Cees Taal. "Daarna is het niet meer opgehouden. We gaan als een sneltrein door en er komt veel op ons af", vond ook Huib Zevenhuizen. "Weken van veel kennismakingen en veel lezen", keek Marcel Verweij terug. "Soms word ik midden in de nacht wakker met nieuwe ideeën", zei Tirtsa Kamstra. "Voor mij is het op financiën een beetje thuiskomen, het mooie is: ik mag overal over meepraten", lachte Maks van Middelkoop. Christa Hendriksen heeft het gevoel dat ze al maanden wethouder is. "Ik ga met veel mensen in gesprek. Iedereen wil met de nieuwe gemeente aan de slag." Ook burgemeester Lokker kijkt terug op 'mooie ontmoetingen'. "Ik leer veel van de inwoners. In korte tijd vertellen ze de geschiedenis van zichzelf én van hun dorp." Lokker ontdekte hetzelfde enthousiasme bij raadsleden. "Ze schudden hun achtergrond niet van zich af, samen vormen ze Vijfheerenlanden. De bereidheid om er iets moois van te maken is groot."

Het aantal vacatures van de gemeente is overigens weer gestegen. Begin 2018 stond de teller nog op 100, eind vorig jaar was dat aantal bijgesteld tot 30. Door de 'dadendrang' van de coalitie en het feit dat Vijfheerenlanden taken voor haar rekening neemt die eerst door anderen werden uitgevoerd, zijn er nu zo'n 60 vacatures. De gemeente is druk bezig die te vervullen.