• John Toxopeus in 2016, voorlezend in de bibliotheek.
• John Toxopeus in 2016, voorlezend in de bibliotheek. Foto: Nico van Ganzewinkel

Vianezen staan stil bij overlijden Viaanse schrijver

Voor John Toxopeus was de cirkel rond

vianen • In december 2018 werd bij John Toxopeus (72) longkanker geconstateerd, die op dat moment al was uitgezaaid was naar zijn nekwervels. "Mijn vader was niet bang voor de dood, maar wel bang voor de naderende pijn", blikt zijn oudste zoon David Toxopeus terug. "Het is allemaal heel snel gegaan. Hij heeft afgelopen periode helaas wel veel pijn geleden. Maar een echte lange lijdensweg is hem bespaard gebleven."

Toxopeus was een toegewijd schrijver, supertrots op zijn Vianen. Hij was het hele jaar 2018 nog bezig met de voorbereiding van zijn nieuwe boek 'Mijn Vrijstad Vianen in Waterverhalen', een bundel van honderd zeer korte verhalen. "Vianen bespied door een vissenoog, soms een lachspiegel, soms een dankbare prooi", zoals hij zelf nog schreef op de achterflap van zijn boek. Het boek zou eind januari of begin februari worden gepresenteerd. David: "Hij was heel gedisciplineerd in het schrijven. Zijn focus was er helemaal op gericht om elke dag een kort verhaal te schrijven."

John Toxopeus was in het clubje van schrijvende Vianers een centrale figuur, zegt vriend Henk van Loenen. "Een man met een heel eigen karakter, fijn om mee om te gaan. Betrokken bij het wel en wee in zijn woonplaats. Hij kon daar vermakelijk over schrijven, met een lichte toets en speelse ironie. Hij ging ervoor met een niet aflatend enthousiasme."

Nuchter

Volgens David was zijn vader de afgelopen weken heel nuchter over het naderende eind. "Hij had zich 'mentaal' neergelegd bij het feit dat hij dood zou gaan. Het was goed zo. Hij had een mooi leven gehad en nog een fantastisch laatste boek gemaakt. Daarmee was voor hem ook de cirkel rond."

De crematie was afgelopen maandagmiddag, op de dag dat hij 42 jaar getrouwd zou zijn geweest met zijn vrouw Ineke. Tot het laatste heeft John gezorgd dat alles rond zijn afscheid en nalatenschap goed geregeld was. "Als een echte familieman zette hij iedereen aan het werk", zegt zijn zoon. Vorige week werd het eerste exemplaar van zijn nieuwe boek nog overhandigd aan oud-burgemeester Wim Groeneweg. Een dierbaar moment voor de familie. John Toxopeus droeg het boek ook aan Groeneweg op. David Toxopeus: "Mijn vader wilde ook dat een deel van de opbrengst van het boek zou worden geschonken aan het bibliotheekproject VoorleesExpress."

In 2013 debuteerde Toxopeus met zijn verhalenbundel 'Desnoods met harde hand'. In juni 2014 verscheen zijn roman 'We doen of er niets aan de hand is' en in september 2015 zijn roman 'Wie de jeugd heeft kan wel janken'. 'Zo zien de mensen het graag' uit 2016 is een bundel verhalen (fictie/satire) waarin bekende Nederlanders een belangrijke rol spelen. Toxopeus publiceerde ook in Nederlandse en Vlaamse literaire tijdschriften.