Noodlokalen scholen bij de Biezenweg

hoef en haag/hagestein • Wat is de meest geschikte locatie voor tijdelijke onderwijshuisvesting in Hagestein en Hoef en Haag? Dat is de vraag waar de raadscommissie Ruimte, Verkeer en Economie in de gemeente Vijfheerenlanden zich vanavond over uit mag spreken. Het college kiest voor een locatie bij de Biezenweg.

De noodlocatie is nodig, omdat de nieuw geplande school aan de Brink niet eerder dan 2021 kan worden opgeleverd. Door de snelle groei van het nieuwe dorp moet er zo snel mogelijk een oplossing worden gevonden. Voor het eerste half jaar kan ruimte gevonden worden in de bestaande scholen De Prenter (wijk De Hagen), Meester Vosschool (Hagestein) en de Ark. Deze worden zo optimaal mogelijk benut. Vanaf de tweede helft van dit jaar zal een locatie gezocht moeten worden om tijdelijke huisvesting te creëren.

Er wordt uitgegaan van twaalf leslokalen voor maximaal 275 kinderen, aangevuld met een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Aanvankelijk zou de commissie RVE vanavond spreken over een kredietaanvraag van bijna 3,5 miljoen euro. Maar dat voorstel, nog opgesteld door het oude college van Vianen, wordt waarschijnlijk van de agenda afgevoerd. Het college wil eerst nog met de schoolbesturen in overleg over het exact benodigde aantal klaslokalen. "Het college wil gaan bouwen naar vraag. Dat betekent dat het aantal lokalen wat benodigd is wordt neergezet en in de toekomst in aantal zal uitbreiden." Om het totaal aan benodigde ruimte in beeld te krijgen, is een berekening gemaakt op basis van een prognose.

Locatie

Het college heeft voorlopig een voorkeur voor een locatie bij de Biezenweg, in het overgangsgebied van bedrijfsterrein Gaasperwaard I. De verkeersveiligheid is nog wel een aandachtspunt. Zo zal het kruispunt Biezenweg-Hoefslag aangepast dienen te worden. Andere onderzochte locaties, zoals bij de bestaande Meester Vosschool aan de Bongerd en bij de boomgaard langs de Vogelenzangseweg vallen af. "De druk op het wegennet van Hagestein wordt bij deze locatie dusdanig dat de kern een aantal keren per dag zal dichtslibben. Dit acht het college ongewenst." Ook de locatie tussen de Berchmansweg en het oude fietspad A27 is niet geschikt, omdat deze te dicht bij de snelweg ligt.