• De schade in 't Fust was aanzienlijk.
• De schade in 't Fust was aanzienlijk. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Café 't Fust slachtoffer van brandstichting

'We zijn vol goede moed'

vianen • "Ik kan niet goed onder woorden brengen wat we deze dagen meemaken. We voelen ons verslagen door wat er gebeurd is, maar zijn tegelijk ook vol goede moed. We doen er alles aan om zo snel mogelijk weer open te gaan." Dat zei 't Fust-eigenaar Steven Smith woensdag. Zijn café werd vorige week in de nacht van maandag op dinsdag door brand getroffen. Smith en zijn medewerkers begonnen woensdag al meteen aan het opknappen van het café. "Er is maar een klein deel verbrand, maar de gevolgen zijn toch groot. We hebben flinke schade aan de muren, de vloer, het plafond, de kozijnen, de ramen, eigenlijk aan alles." De dag erna is de grote schoonmaak begonnen. Een schoonmaakbedrijf kwam eraan te pas om alle wanden, het plafond, de bar en de vloeren te reinigen. Op Facebook laat Smith weten: "Wij hopen dat daarna de nieuwe systeemplafondplaten er zijn, zodat we een start kunnen maken met het mooi maken van het café. Café 't Fust hoort natuurlijk bij Vianen en daarom staat onze deur gewoon open. Kom dus gerust even binnen lopen voor een kijkje, een bakkie, een praatje en een koekje." De café-eigenaar zegt sowieso blij verrast te zijn door de steunbetuigingen die hij van alle kanten ontving na het nieuws van de brand. Zo schrijft Smith vrijdag: "Ook vandaag hebben we weer heel veel lieve reacties en bemoedigende woorden mogen ontvangen van jullie! Wij vinden dit supergaaf en geeft ons de kracht en moed om ons er doorheen te slaan."

Nasleep

De brand brak in de nacht van maandag op dinsdag uit rond 03:45 uur. Hulpdiensten kwamen ter plaatse en de bovenliggende woningen werden ontruimd. De bewoners werden opgevangen op een andere locatie en konden na het bluswerk weer terug naar huis. De brandhaard zat aan de voorzijde van het pand, in het café ontstond flinke schade.

De dag erna bleek dat de brand was aangestoken. Volgens Smith is dat de conclusie van de politie na het doen van forensisch onderzoek. Over de daders is nog niets bekend. Volgens de Vianees is het vuur ontstaan doordat er brandbare vloeistof naar binnen is gegoten. Deze is aangestoken en dit leverde een explosie op.

De recherche is op zoek naar mensen die mogelijk getuigen zijn geweest of meer weten over deze brandstichting. Getuigen kunnen zich melden via 0900-8844. Anoniem tippen kan via 0800-7000.

Café 't Fust hoopt ondertussen een nare ervaring om te kunnen buigen tot iets positiefs. Zo wordt er nieuw interieur uitgezocht en komt er in het café meer ruimte voor tafels en luxe stoelen. "Veel meer gaan we nog niet verklappen, maar er komen nog veel meer nieuwe dingen aan", zo belooft de horecagelegenheid op Facebook.


q www.facebook.com/Cafetfust.Vianen