• De directies vinden het een uitdaging om het onderwijs in Hoef en Haag vorm te geven.
• De directies vinden het een uitdaging om het onderwijs in Hoef en Haag vorm te geven. Foto: André Bijl

Tot de zomer in De Prenter, daarna in een tijdelijke locatie

Scholen geven Hoef en Haag kleur

hoef en haag • De directies van de vier scholen die straks in Hoef en Haag verrijzen, lopen over van enthousiasme om met hun werk te beginnen. Dat begint voor drie van de vier scholen in gebouw De Prenter in Vianen. Daar gaan op 4 maart de p.c. basisscholen Het Avontuur en Het Talent en de katholieke basisschool LEEF van start. Dat duurt tot aan de zomervakantie. Daarna verkassen de drie scholen naar een tijdelijke locatie in Hoef en Haag.

De vierde school die bij de plannenmakerij voor Hoef en Haag is betrokken, is de Meester Vosschool in Hagestein. Die blijft voorlopig op haar huidige stek zitten. De Meester Vos heeft op haar huidige locatie ruimte om leerlingen die nu worden ingeschreven te ontvangen en les te geven.

De obs Tijl Uilenspiegel fungeert - als vaste bewoner van De Prenter - tussen maart en de zomervakantie als gastheer van de drie nieuwe scholen. "We gaan de ruimte delen en de kinderen ontmoeten elkaar bovendien op het plein. Dat willen we zo soepel mogelijk laten verlopen", zegt Liane Tillema, clusterdirecteur van O2A5. Na de zomervakantie is alles weer bij het oude en maakt de Tijl Uilenspiegel als enige school gebruik van De Prenter.

Samenwerken

De drie andere scholen gaan de komende maanden intensief samenwerken. "De inschrijving is geopend en de eerste leerlingen worden aangemeld. Het gaat vooral om leerlingen die nu al in Hoef en Haag wonen of die straks daarheen verhuizen."

Op dit moment is nog niet duidelijk met hoeveel kinderen de scholen in maart van start gaan. "Mogelijk gaan we als scholen dingen samen doen en bijvoorbeeld gymlessen combineren, al beginnen en eindigen we de dag altijd in onze eigen school", zeggen de directeuren Ingeborg Hokken (Het Avontuur), Luuc Wilschut (Het Talent) en Niels Dusamos (LEEF). Samen met de collega's van de Meester Vos gaan ze binnen afzienbare tijd het onderwijs in Hoef en Haag vormgeven. De scholen staan te trappelen om aan de slag te gaan – eerst in de Prenter, daarna in Hoef en Haag zélf.

"Samen gaan we Hoef en Haag kleur geven. Er is een goede samenwerking, tegelijkertijd heeft elke school een eigen identiteit, aanpak en visie. Straks kunnen ouders kiezen wat het beste bij hen en bij hun kinderen past. Als scholen willen we in de nieuwe wijk vanuit onze eigen visie toekomstgericht onderwijs geven, waarbij de talenten van de leerlingen zo goed mogelijk worden ontwikkeld. Dat is de mooiste opdracht die we ons voor kunnen stellen."

Kennis maken

Op dinsdagavond 5 februari om 19:30 uur zijn alle belangstellenden van harte uitgenodigd in De Prenter in Vianen om een indruk op te komen doen van de vier scholen en kennis te maken met de directeuren.

Vanavond (dinsdag 22 januari) komt de tijdelijke onderwijshuisvesting van de scholen in Hoef en Haag na de zomervakantie aan de orde in de commissie Ruimte, Verkeer en Economie van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Het raadsvoorstel op zich wordt niet behandeld, wel wordt de locatiekeuze 'consulterend' besproken. Op een later moment spreekt de raad over de kredietaanvraag voor de tijdelijke huisvesting. Daarbij worden ook de uitkomsten van de gesprekken met de schoolbesturen betrokken.

André Bijl