Vijfheerenlanden hijst regenboogvlag

meerkerk • Gemeente Vijfheerenlanden heeft donderdag en vrijdag de regenboogvlag uitgestoken om zich daarmee te keren tegen elke vorm van discriminatie en uitsluiting en afstand te nemen van de Nashvilleverklaring die voor zoveel commotie zorgde.

De motie werd woensdag ingediend door D66, PvdA en VVD en haalde met 17 voor- en 13 tegenstemmen en één onthouding een raadsmeerderheid. De motie vroeg het college om drie dagen – van donderdag tot en met zaterdag – de regenboogvlag uit te steken op de voormalige gemeentehuizen van Vianen, Leerdam en Meerkerk. De gemeente moest vervolgens snel op zoek naar twee vlaggen. Alleen de vroegere gemeente Vianen was in het bezit van een regenboogvlag, het symbool van de lhbt-gemeenschap. Door de ontwikkelingen vorige week waren de vlaggen nauwelijks meer te krijgen. D66-voorman Klaas de Zwaan hielp de gemeente uit de brand door twee eigen vlaggen beschikbaar te stellen.

De motie werd ingediend door D66. "Het motto van ons coalitieakkoord is 'eenheid in verscheidenheid'. In de eerste zinnen staat dat alle inwoners meetellen en ze zich veilig moeten voelen ongeacht geslacht, leeftijd, geaardheid en ras. Natuurlijk heeft iedereen recht op zijn eigen mening, maar de Nashvilleverklaring wordt door velen als kwetsend beschouwd", zei Klaas de Zwaan. VVD en PvdA steunden als mede-indieners de motie. "We willen de dialoog aangaan en niet polariseren. Maar je zult maar moeite hebben om uit de kast te komen en geconfronteerd worden met zo'n verklaring. Dan heb je een steuntje in de rug nodig", zei PvdA-er Joop van Montfoort. Het CDA vroeg zich af of het een taak van de overheid is om zich over deze kwestie uit te spreken. Vandaar dat de partij de motie niet had ondertekend. "Maar we zijn het er mee eens om via de vlag te bevorderen dat kwetsbare groepen geaccepteerd worden", zei Maria de Jong. De SGP stemde tegen. Voorman Evert Geluk wees erop dat de kwestie sterke emoties oproept. "Het gaat over de diepste gevoelens en identiteit van mensen. Maar voor anderen net zo goed over hun diepgevoelde levensovertuiging, waarbij ze eerbiedig proberen te luisteren naar Gods Woord." Geluk stelde vast dat de samenleving gebaat is bij een dialoog en wederzijds respect. "Bovendien heeft de Nashvilleverklaring vooral een theologisch karakter, het is geen zaak van de politiek om hier een opvatting over te hebben." Daar was Groen Links-voorman Erik van Doorn het niet mee eens. "Juist de SGP heeft deze kwestie politiek gemaakt. Ik ben voor." De ChristenUnie stemde tegen. Dico Baars: "Gesprek is nu belangrijk, niet het innemen van allerlei standpunten. Het is de vraag of het onze taak is om afstand te nemen van een verklaring die ons niet is voorgelegd." VHL Lokaal wilde dat best doen, maar voelde er weinig voor de vlag te hijsen zolang er niets over het 'vlagbeleid' is afgesproken. Ook Harry van Tilburg van Lokaal Alert zag weinig heil in al dat vlagvertoon, terwijl hij – net als de SGP – de regenboog ziet als teken van Gods trouw. SGP-er Dick den Hertog vroeg zich af of het nu echt nodig was om drie dagen te vlaggen, terwijl er voor de verjaardagen van het koninklijk huis maar één dag wordt gevlagd. Vanwege het grote aantal tegenstemmers zocht burgemeester Lokker naar een compromis. Vandaar dat de vlaggen twee dagen werden uitgestoken.

André Bijl