Avond over Viaanse dijkversterking

regio • Waterschap Rivierenland organiseert dinsdag 22 januari van 19:00 tot 20:00 uur een informatiebijeenkomst over de dijkversterking die uitgevoerd gaat worden aan de Lekdijk tussen de A27 en het Hazelaarplein in Vianen. Voor het deel A27 tot het Hazelaarplein kiest het waterschap voor een piping-stabiliteitsscherm als dijkversterkingsmaatregel. Piping is een belangrijk faalmechanisme bij dijken. Water stroomt via een zandlaag onder een dijk door en komt achter de dijk weer omhoog. Doordat zand wordt meegevoerd, ontstaat een kanaal (pipe) onder de dijk, waardoor deze ernstig verzwakt en zelfs kan instorten. Ook de stabiliteit van de dijk wordt met dit piping-stabiliteitsscherm verbeterd. Op basis van de keuze voor een piping-stabiliteitsscherm is een conceptplan gemaakt. Op de informatieavond zijn alle voorlopige documenten in te zien, Waterschap Rivierenlanden geeft een toelichting. De avond vindt plaats in De Prenter in Vianen.


Glasblazerij dicht wegens 'potwissel'

leerdam • De Leerdamse Glasblazerij is tot en met vrijdag 25 januari gesloten wegens de jaarlijkse wisseling van de glaspot. Dit is de pot waarin het glas in de oven wordt verhit, deze is aan slijtage onderhevig en staat na een jaar letterlijk op barsten. Daarom is er elk jaar zo'n 'potwissel' nodig. Maar dit is niet in één dag mogelijk, eerst moet de glaspot leeggeschept worden en vervolgens kan deze vervangen worden door een nieuwe pot. Deze nieuwe keramische pot kan ook weer niet zomaar in gebruik worden genomen. Een langdurig proces van langzaam opwarmen gaat daaraan vooraf. Dit betekent, dat er 11 dagen lang niet geblazen kan worden. Het Nationaal Glasmuseum is echter wél open, daar is expositie 'GlassWorks' te zien.


Blauwpoort in de verkoop

vianen • Het nieuwbouwproject Blauwpoort in Vianen gaat woensdag 16 januari in de verkoop. Het project bestaat uit zes woningen, de verkoop wordt officieel gestart tijdens een bijeenkomst in Het Klooster in Vianen. Belangstellenden zijn welkom vanaf 18:00 uur, de avond duurt tot 19:30 uur. Het nieuwbouwproject Blauwpoort is gelegen in het oude centrum van Vianen tegen de oude muur aan. Een stevig fundament om de zes woningen op te bouwen, zo vonden de plannenmakers. De woningen worden gerealiseerd op de voormalige kasteeltuin. Door de vele woningtypes binnen Blauwpoort is er voor een ieder wat wils. Blauwpoort bevindt zich midden in het historische centrum van Vianen. Voor de dagelijkse boodschappen zijn bewoners zo op de Voorstraat, maar ook een terrasje of een hapje eten kan prima in de oude binnenstad.