Alleen koopzondag zorgt voor enig rumoer

Politiek VHL is nog lief voor elkaar

meerkerk • En de 'nieuwkomer' had gelijk: de coalitie en oppositie in Vijfheerenlanden waren tijdens hun eerste échte treffen lief voor elkaar. De coalitiepartijen glommen van tevredenheid en stelden vast dat het akkoord in grote lijnen een kopie was van hun verkiezingsprogramma. "We zijn blij met dit coalitieprogramma, een indrukwekkend akkoord, dankbaar dat we mee kunnen doen, ons geluid is volop aanwezig, dit zou ons programma kunnen zijn", lieten de fractieleiders van CDA, CU, D66, VVD en PvdA in koor weten. Bovendien moet het akkoord nog verder worden ingevuld. En daarvoor is de inbreng van de oppositie hartelijk welkom, zodat de hand nadrukkelijk werd uitgestoken naar de oppositiepartijen.

Om die goede bedoelingen niet meteen om zeep te helpen, hield de oppositie haar kruit vorige week grotendeels droog. "Een acceptabel akkoord", oordeelde SGP-er Evert Geluk, "Er zit veel van ons programma in, als het goed wordt uitgevoerd, kunnen wij tevreden zijn", vond VHL-voorman Wim van Dijk, 'een goed geformuleerd stuk', zei Harry van Tilburg van Lokaal Alert, terwijl Erik van Doorn namens GroenLinks vaststelde dat er een mooi programma op tafel ligt waar iedereen zich in grote lijnen in kan vinden.

Alleen de koopzondag zorgde voor enig rumoer. De oppositie wees op de aparte positie van de ChristenUnie bij dit onderwerp. Bij de vaststelling van de verordening van de winkeltijden mag de fractie in de raad haar eigen afweging maken. Ook mag CU-wethouder Tirtsa Kamstra in het college een minderheidsstandpunt innemen. "Deze bijzondere positie verbaast ons', zei Geluk. "Zijn de spelregels aangepast?" De oppositie stelde vast dat met zo'n constructie alle partijen wel aan de coalitie mee hadden kunnen doen. Wim van Dijk constateerde dat de CU haar verkiezingsbeloften op dit punt is nagekomen, maar dat de andere coalitiepartijen emmers water bij de wijn hebben gedaan. "Zodoende is het spul niet meer te drinken. Hoe eerlijk ben je dan tegen je kiezers? Marchanderen om de verscheidenheid sterk te maken, maar in feite gewoon rommelen om overeenstemming te bereiken." CU-voorman Dico Baars benadrukte dat ook voor zijn partij de zondagsrust een belangrijk thema is. "Wij blijven ons inzetten voor de bescherming van de rustdag. We staan naast de SGP en hopen samen dat geluid te laten horen." SGP-er Geluk omarmde die gedachte en riep de CU op om de rug recht te houden. GroenLinks-voorman Erik van Doorn had nog een 'ondeugende' tip voor beide partijen: "Roep je achterban op om straks niet te gaan stemmen. Dan wordt de drempel van 33 procent waarschijnlijk niet gehaald en komen er ook geen koopzondagen." Van Doorn trok als nieuwkomer toch de aandacht met zijn frisse benadering. Hij toonde waardering voor het akkoord, maar: "Er moet nog veel geconcretiseerd worden." Zeker waar het gaat om groen en de natuur. "Want dat woord komt in het hele akkoord niet voor." Bovendien maakt Van Doorn zich zorgen om de woningbouwplannen. "Onze gemeente is geen groeigemeente voor Utrecht. Waar komen al die woningen te staan? Gaan we straks om Oosterwijk heen bouwen naar de Linge of wordt Lexmond een buitenwijk van Vianen? De Lekbrug staat nu al vol. Waarom zouden we bouwen voor forenzen?" Maar verder verliep het debat behoorlijk tam. Dus 'beloofde' burgemeester Jan Pieter Lokker voor de toekomst meer vuurwerk. "Vanavond is de kiem gelegd voor pittige debatten. Maakt u zich maar geen zorgen, in de uitwerking wordt pas duidelijk waar elke partij staat."