• In de Brederodestraat waren bewoners vorige week druk bezig met de voorbereidingen.
• In de Brederodestraat waren bewoners vorige week druk bezig met de voorbereidingen. Foto: Hennie Marks

Enthousiasme verlichte binnenstad werkt aanstekelijk

Saamhorigheid in Kerststad Vianen

vianen • Vrijdagavond 21 december zijn tussen 18:00 en 21:00 uur veel gevels voor het vierde achtereenvolgende jaar feestelijk verlicht. Er staan in diverse straten vuurkorven en kerstbomen. Her en der wordt chocolade en glühwein geserveerd. De initiatiefnemers hopen op deze avond een grote stroom bezoekers uit de wijken van Vianen te mogen begroeten.

Het Noordplein is dit keer het startpunt voor de bezoekers die een rondje langs de ongeveer 23 kerstlocaties willen maken. De Kerstman zal plattegrondjes uitdelen. Het plattegrondje bevat een stempelkaart, die bezoekers kunnen laten afstempelen op de diverse locaties. Bij vijf stempels hebben ze na het lopen van de route recht op een gratis snack bij één van de deelnemende horeca-ondernemers, zoals een barberbecueworstje bij O'Morrow, warme chocomel bij Flinn, glühein bij Zas & Fratsen, een soepje bij Noord en een barbecuespiesje bij café 't Fust.

Enthousiasme

Kerst in de Vrijstad werd in 2015 voor de eerste keer georganiseerd. Toen nog vooral in de Brederodestraat, de Oliestraat, de Stalstraat, de Achterstraat, Bakkerstraat, Molenstraat, Langendijk, het Hofplein en de Buitenstad. "Vanaf het begin was het enthousiasme groot", zegt Xandra Pieters, initiatiefneemster vanaf het eerste uur. "Het was alleen zo jammer dat het die eerste keer heel hard regende, waardoor veel mensen toch besloten om thuis te blijven." Maar de binnenstadbewoners gaven niet op. Steeds meer mensen kwamen in de jaren daarna in actie. Xandra: "Elk jaar doen er meer mensen mee. In grote verbondenheid met elkaar." Ook Dory Steehouwer doet vanaf het begin mee: "Met die initiatief willen we de binnenstad van Vianen nog aantrekkelijker maken. We willen onze gastvrijheid tonen." Het initiatief zorgt ervoor dat mensen in dezelfde elkaar veel beter leren kennen. In aanloop naar vrijdagavond zijn de bewoners de afgelopen weken en dagen al druk bezig geweest met de voorbereidingen. In de Brederodestraat verzamelen de bewoners elk jaar rond een grote tafel om versieringen te maken. Dory: "Het leuke is dat er spontaan nieuwe ideeën ontstaan."

Noordplein

Rob van der Wiel, bewoner van de Langendijk, is vooral blij met de medewerking van de horeca op het Noordplein. "Het is bijzonder om te zien met hoeveel enthousiasme jonge horecaondernemers de handen nu al ineen slaan en samenwerken om 'hun' plein als de hotspot van de nieuwe Voorstraat te promoten."

Voor het eerst zal tijdens 'Kerst in de Vrijstad' ook de Grote Kerk geopend zijn voor het publiek. Er is een uitgebreide verzameling kerststallen en schilderijen met het kerstverhaal te bewonderen. Ook klinkt er orgelspel en kerstmuziek.

Het Klokkenluidersgilde zal om 18:00 uur de klokken laten luiden. Bezoekers kunnen er sfeerlichtjes en kerstkaarten kopen en ook de toren kan tegen een kleine bijdrage van twee euro worden beklommen. Vanaf boven hebben de klauteraars een prachtig uitzicht over de verlichte binnenstad. In het Stedelijk Museum kunnen mensen een kerstwens in de boom hangen en is er uitleg over het beschilderen van Delfts blauw. In de rooms-katholieke kerk zijn traditionele kerstliedjes te beluisteren. "We hopen op een spontaan koor van bezoekers die zingen bij de kerststal", zegt Xandra Pieters. "Voor een pianist en een gitarist is gezorgd." Er is ook een optreden van Mixed Voices.

Bachkwartiertjes

Eén van de bewoners van de Brederodestraat zet de deuren van haar kleine woning open voor enkele knusse Bachkwartiertjes op de piano. In de Voorstraat worden kastanjes gepoft. De Lekpoort is gehuld in kaarslicht en ook de Hofpoort is verlicht. Op het Hofplein kan iedereen meedoen met oudhollandse spelen. Er is een warm onthaal bij individuele adressen op de Kortendijk, Brederodestraat en de Achterstraat.