• Mariska Eiflaar en Nadine Uittenboogaard.
• Mariska Eiflaar en Nadine Uittenboogaard. Foto: Dick Aanen

'Kerstdiner is een feest voor jong en oud'

vianen • Inwoners van Vianen kunnen op Eerste Kerstdag (dinsdag 25 december) aanschuiven bij het gezellige kerstdiner van de Open Huiskamer in Vianen. Het diner in gebouw De Prenter aan het Grote Geusplein is voor mensen die alleen zijn op deze feestdag, maar dit samen met anderen willen vieren.

"We organiseren het kerstdiner dit jaar voor de vijfde keer", zegt Mariska Eiflaar, coördinator van de Open Huiskamer. "Elk jaar wordt de zaal omgebouwd tot een gezellige kerstzaal. De gasten krijgen een heerlijke maaltijd geserveerd." Naast de ongeveer vijftig deelnemers zijn er elk jaar ook 20 tot 25 vrijwilligers, die worden ingezet in de keuken of optreden als gastvrouw of gastheer. Mariska: "Het is heel bijzonder dat zich elk jaar weer nieuwe vrijwilligers aanmelden. Dit jaar tellen we meer dan twintig nieuwe gezichten."

Keukenbrigade

Vrijwilligster Nadine Uittenboogaard maakt deel uit van de 'keukenbrigade', die het driegangendiner voorbereidt. "Het is elk jaar weer een hele uitdaging om alle gerechten gelijktijdig te kunnen serveren." Aan de maaltijd wordt elk jaar opnieuw de grootste zorg besteed. De afgelopen jaren stond bijvoorbeeld boeuf bourguignon, zalm in roomsaus, kip in rode pestosaus en rode kool met appeltjes op het menu. Het menu voor dit jaar blijft nog even een verrassing. Gasten kunnen tijdens de aanmelding echter al wel aangeven of ze bepaalde dieetwensen hebben. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met mensen die vegetarisch zijn of halal eten. Nadine: "Het mooie van het kerstdiner is dat het een feest is voor jong en oud. Vorig jaar was de jongste 1 jaar, de oudste 89."

Volgens Mariska en Nadine voorziet het kerstdiner in een grote behoefte. Mariska: "Als je alleen bent, voelt dat juist tijdens de kerstdagen extra zwaar. Toch is deelname aan zo'n kerstdiner voor sommige mensen nog wel een drempel. Er rust nog wel een taboe op alleen zijn." Nadine: "Maar als mensen eenmaal hebben deelgenomen, zijn ze reuze enthousiast. Want dan merk je hoe leuk het is om dit soort gezellige momenten tijdens de kerstdagen met anderen te delen. Het mooiste vind ik altijd als gasten telefoonnummers uitwisselen en besluiten om ook zelf activiteiten te gaan organiseren." Tijdens het kerstdiner is er kerstmuziek.

Er wordt een kerstverhaal gelezen en ook is er een spetterende kerstbingo. Er kunnen maximaal 60 personen deelnemen.

Het kerstdiner duurt van 16:00 tot 20:30 uur. De kosten bedragen 10 euro voor het driegangendiner en de drankjes. Aanmelden kan tot en met donderdag 20 december bij Mariska Eiflaar via 06-45936758 of 0347-344365 of via e-mailadres openhuiskamer@welzijnvianen.nl.


q www.welzijnvianen.nl