Ondertussen wordt in Leerdam nog even opnieuw geteld

CDA, CU, VVD, PvdA en D66 aan de slag

vijfheerenlanden • Het betreft een hertelling van de voorkeurstemmen van de kandidaten binnen de VVD en VHL Lokaal. Na het bekend worden van de uitslag van de verkiezingen voor de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden trokken enkele kandidaten aan de bel. "In twee gevallen bestaat er een concreet vermoeden dat er sprake is van onjuistheden", legde burgemeester Tjerk Bruinsma donderdagavond uit. De bewuste kandidaat-raadsleden hadden op zichzelf gestemd of wisten dat familie of bekenden op hen hadden gestemd, één of meer stemmers hadden zelfs een foto van hun stembiljet gemaakt. "Als een kandidaat dan op zo'n stembureau op nul stemmen uitkomt, is er vrijwel zeker iets misgegaan. Bij twijfel is het verstandiger om tot hertelling over te gaan. Zeer spijtig dat ons dit overkomt", aldus Bruinsma. Alle Leerdamse fracties gingen donderdagavond tijdens de raadsvergadering voor 'zekerheid' en adviseerden om tot een hertelling over te gaan. Sommige fracties opperden nog de mogelijkheid om op alle stembureaus de voorkeurstemmen te hertellen – want waarom zouden op andere bureaus niet soortgelijke missers zijn gemaakt – maar de meerderheid koos voor een hertelling op de twee genoemde stembureaus.

Hans van den Berg (VHL Lokaal) en André van der Leest (VVD) deden niet mee aan het debatje om belangenverstrengeling te voorkomen: bij een hertelling komt hun raadszetel mogelijk in het geding. Met name bij VHL Lokaal speelt dat een rol, omdat Ali Keskin maar een paar stemmen nodig heeft om over Van den Berg 'heen te wippen'. De hertelling vindt plaats op woensdag 12 december om 09:00 uur in Het Dak.


Coalitieonderhandelingen

De uitkomst heeft geen gevolgen voor de zetelverdeling tussen de fracties, daarom konden de coalitieonderhandelingen ondertussen gewoon doorgaan. Vorige week maandagavond maakte de informateur Ad de Regt bekend dat CDA, Christenunie, VVD, PvdA en D66 de beste coalitie is voor de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Dat betekent dat de SGP en VHL Lokaal – de tweede en derde partij van Vijfheerenlanden – buiten de boot vallen. VHL Lokaal werd door het Harry van Tilburg-akkefietje te onstabiel geacht. En SGP struikelde over de verruiming van de koopzondagen. Informateur De Regt was bang dat deze kwestie zich zou ontwikkelen tot een splijtzwam, waardoor de stabiliteit van de coalitie in gevaar zou kunnen komen. Vandaar dat hij dit onderwerp naar voren haalde en aanstuurde op een overeenstemming op hoofdlijnen. De informateur daagde het CDA uit om de nek uit te steken en een notitie over dit onderwerp te maken. De SGP kon niet met het CDA-opzetje leven en kwam met een tegenvoorstel om een onderzoek in te stellen naar alle aspecten van de koopzondag en pas na de volgende verkiezingen een besluit over dit onderwerp te nemen. Na raadpleging van de andere partijen bleef het CDA-voorstel overeind. De beoogde coalitie gaat bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart de kiezers meteen enquêteren over de koopzondag. Als de meerderheid van een kern voor verruiming van de zondagopenstelling is én de opkomst tenminste 33 procent bedraagt, mogen de winkels in die kern open van 12:00 tot 17:00 uur. De informateur bond de partijen verder op het hart te zorgen voor een goede verdeling van de wethouders over de kernen. De aspirant-wethouders zouden op dit moment vooral uit Vianen komen.