• Dick den Hertog, nestor van de Viaanse raad.
• Dick den Hertog, nestor van de Viaanse raad. Foto: Nico van Ganzewinkel

Vrees voor meer lokale partijen

vianen • De herindeling in de Vijfheerenlanden zou wel eens kunnen leiden tot de oprichting van meer lokale partijen. Dat betoogde Siebolt Nieuwenhuis (VVD) afgelopen donderdag tijdens de buitengewone en tevens laatste raadsvergadering in een tot de laatste plaats gevulde zaal van het nieuwe Theater Vianen.

"Kan ieder raadslid zich voegen in de nieuwe raad naar haar achterban in de hele Vijfheerenlanden of gaan de belangen van de inwoners van Vianen, dan wel Leerdam dan wel Zederik, prevaleren boven het grote Vijfheerenlanden-belang? Voelen de kernbewoners in de Vijfheerenlanden zich nog wel gehoord? En hoe zit dat binnen fracties?" Volgens Nieuwenhuis zal de kernbetrokkenheid in sterkte eerder toenemen dan afnemen. "En dat kan leiden tot nieuwe lokale partijen. De vraag is dus relevant: is straks de tijd rijp voor de Viaanse Volks Partij, Leerdam Vooruit en Zederik Nu, of houden we hart en voeten droog?"

Seniorenwoningen
Tirtsa Kamstra (ChristenUnie) benadrukte dat Viaanse raad nou niet bepaald representatief was voor de Viaanse samenleving. "Als deze raad representatief is voor de samenleving denk ik dat het hard nodig is om het aantal seniorenwoningen uit te gaan breiden." Het percentage vrouwen is volgens Kamstra dramatisch laag. "Dat er zo weinig vrouwen zijn die in de raad willen blijf ik toch wel een beetje gek vinden. Kijk naar scholen. Als er iets geregeld moet worden. Wie staan er dan als eerste klaar? Juist ja: de moeders. Als er een enquête wordt gehouden wat er nou moet verbeteren, wie vult hem dan in? Juist: veelal vrouwen. Als er iets gebeurt in een dorp of een wijk en er moet actie ondernomen worden, wie beginnen dan als eerste met die actie? De vrouwen." Vrouwen staan volgens Kamstra dus heel vaak aan het begin van actie. "En op de plek waar je echt het verschil kan maken zijn ze zo slecht vertegenwoordigd."

Raadsnestor Dick den Hertog memoreerde in zijn speech aan enkele burgemeesters die Vianen heeft gehad. Zoals de welbespraakte jonkheer Beelaerts van Blokland, die burgemeester was van 1967 tot 1971. De inmiddels 86-jarige was vrijdag één van de eregasten. "Van wijlen mijn illustere voorganger Van Duivendak heb ik veel positiefs over u gehoord", zei Den Hertog. Diny Koreman was maar liefst 20 jaar burgemeester van Vianen. Zij kreeg het volgens Den Hertog direct voor haar kiezen, want twee weken na haar aantreden, op 14 februari 1991, ontplofte de vuurwerkfabriek aan de Diefdijk. "Weliswaar op Culemborgs grondgebied, maar met grote impact voor bewoners van Everdingen en Zijderveld."

En sinds 2011 is Wim Groeneweg de burgemeester van Vianen. "U bent een burgemeester, maar ook een burgervader", aldus Den Hertog lovend. "De laatste burgemeester van Everdingen en Hagestein was Van de Gronde. Toen, eind 1981 heb ik, weliswaar met een kwinkslag, gezegd: met burgemeester Van de Gronde gaat de zelfstandigheid van Everdingen ten gronde. En nu, eind 2018, zegt ik - ook met een kwinkslag: burgemeester Groeneweg geeft heel Vianen weg."