woensdag 14 november

Koffie drinken
09:00-11:00, Vianen, De Hoeksteen. De deuren van De Hoeksteen gaan om 09:00 uur open voor iedereen die een kop koffie of thee wil komen drinken. Deelname is gratis.

Open eettafel Lexmond
12:15, Lexmond, Het Bosch. Nieuwe deelnemers kunnen zich aanmelden bij Ali Liefhebber (341032) of Huis het Bosch (342021). Aan- of afmeldingen uiterlijk 's maandags voor 12.00 uur doorgeven.

'Tussen middernachtzon en noorderlicht'
19:30, Vianen, zalencentrum 't Klooster. Natuurfotograaf Fred van Wijk is te gast bij het Katholiek Vrouwengilde (KVG) in Vianen. Hij geeft een presentatie met als titel 'Tussen middernachtzon en noorderlicht'. De lezing bestaat uit twee delen, allereerst vertelt hij over de Scandinavische zomer waarbij hij onder meer foto's toont die hij maakte tijdens verschillende vakanties in Zweden en Noorwegen. Vervolgens vertelt hij over de winter op 250 kilometer ten noorden van de poolcirkel. Hier liggen eilanden van de Lofoten en Vesteralen, het Vestfjord en het Tysfjord. De warme golfstroom zorgt ervoor dat het hier 's winters niet zo koud wordt als men zou vermoeden. De zaal is open om 19:30 uur, de lezing begint om 20:00 uur. Ook leden die op de wachtlijst staan van de KVG zijn welkom. Entree is 5 euro, inclusief een kop koffie of thee.

donderdag 15 november

E-bookspreekuur
13:00-16:00, Vianen, Bibliotheek Vianen. Ter gelegenheid van de Week van de Mediawijsheid is er een extra lang e-bookspreekuur. De e-bookspecialist van Bibliotheek Vianen neemt bezoekers stap voor stap mee in het uitzoeken, lenen en lezen van e-books. Bibliotheekleden kunnen gratis e-books lenen via onlinebibliotheek.nl. Wie daarover vragen heeft kan wekelijks terecht bij het e-bookspreekuur in de Bibliotheek Vianen, elke donderdag van 13:30 tot 14:30 uur. Iedereen kan zo binnenlopen, het kost niets en aanmelden is niet nodig. Bezoekers wordt gevraagd hun opgeladen eigen laptop, e-reader (met verbindingssnoer), smartphone of tablet mee te nemen.
www.bibliotheeklekijssel.nl/ebooks.

Over Java en Bali
20:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Peter Muller geeft bij natuur- en vogelwerkgroep De Vijfheerenlanden een dialezing over Java en Bali. Door gebruik van een speciale beamer en een extra groot scherm, worden de getoonde beelden nog mooier. De organisatie raadt bezoekers aan om op tijd te komen, want de belangstelling zal waarschijnlijk groot zijn. De toegang is gratis, wel is er een verloting om uit de kosten te komen.

vrijdag 16 november

Playbackshow
19:00, Vianen, zorgcentrum Hof van Batenstein. Stichting Welzijn Vianen (SWV) organiseert weer haar befaamde playbackshow. Ook dit jaar klimmen er weer verschillende nationale en internationale artiesten op het podium. De zaal is open om 19:00 uur, de show begint om 19:30 uur. Entree is 5 euro. Aanmelden kan bij de receptie van SWV of via 0347-374097.

Minirobots programmeren
14:00-17:00, Vianen, Bibliotheek Vianen. In de Week van de Mediawijsheid is iedereen welkom bij de workshop 'Robots voor ukkies'. Belangstellenden kunnen zo binnenlopen. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. De bezoekers kunnen op een speelse manier hun eerste stappen zetten in het programmeren van minirobots. Een mooie gelegenheid voor ouders en verzorgers om samen met hun kind deze nieuwe wereld te verkennen. Ook grootouders met hun kleinkinderen zijn natuurlijk welkom. Individuele deelnemers zijn ook van harte welkom. www.bibliotheeklekijssel.nl/mediawijsheid

zaterdag 17 november

'Alweer vals alarm'
19:30, Zijderveld, dorpshuis De Krooshof. Toneelvereniging Vol Moed voert de klucht 'Alweer vals alarm' op in De Krooshof. Het stuk is geschreven voor Erik Bok. De toegang is voor volwassenen 5 euro, kinderen tot en met 12 jaar betalen 12,50 euro. De zaal is open om 19:30 uur, het optreden begint om 20:00 uur.

'Monopoly'
20:15, Vianen, Theater Vianen. Cabaretier Nabil Aoulad Ayad staat met zijn tweede programma 'Monopoly' in Theater Vianen. Ayad is een Brabantse drop-out uit een bijstandsgezin, hij leidt het publiek deze avond over de straten van Monopoly langs de wijze lessen van zijn moeder. Kaarten bestellen kan via de website, de voorstelling begint om 20:15 uur. www.theatervianen.nl

Jampop
20:30, Everdingen, dorpshuis 't Knooppunt. Bij Jampop staat deze keer drie bandjes op het podium: Cavemanne, met 'swingende appelschuurrock', Mother Bass met alternatieve hardrock en Djanjus met indiepoprock. De zaal is open om 20:30 uur, toegang is 5 euro.

zondag 18 november

Paddenstoelenexcursie
08:40, meerdere opstapplaatsen. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een paddenstoelenexcursie op landgoed Heidestein en Bornia in Zeist. De excursie staat onder leiding van Jules Klees. Bart de Groot vertrekt om 08:40 uur met de deelnemers vanaf de parkeerplaats bij NS-station Leerdam, vertrek vanuit Vianen is om 09:00 uur vanaf de parkeerplaats aan de Benedictushof 132.

Jongerendienst
10:00, Vianen, gebouw De Hoeksteen. Baptistengemeente De Rank Rivierenland organiseert een jongerendienst. De organisatie hoopt weer op een vol kerkgebouw. Als spreker is Ben Verboom gestrikt, een jonge jongerenwerker uit Utrecht. Thema is: 'Keuzes maken'. Voor jongeren, overigens ook voor ouderen, is het een uitdagende tijd met volop keuzemogelijkheden. Een speciaal voor deze dienst samengestelde gelegenheidsband met veel jongeren zorgt voor muziek. Onder andere met drums, gitaren, ukele en toetsen. Er wordt in de dienst veel gebruik gemaakt van audio en video. De aanvang is 10:00 uur. Voor de allerkleinsten is er een crèche.

maandag 19 november

Filmpjes over het Waterjaar
20:00-22:30, Vianen, Sluishuis. Filmclub De Geinfilmers uit Nieuwegein vertoont in het Sluishuis door eigen leden gemaakte filmpjes met als thema het Waterjaar in Vianen. Er komen onder andere filmpjes over het openwaterzwemevenementen in Vianen, de Sleepbootdagen én de Hagesteinse stuw aan bod. Het Sluishuis bevindt zich op het Sluiseiland bij de rotonde bij de Julianabrug. De vertoning begint om 20:00 uur en duurt tot 22:30 u. Het is de bedoeling de filmpjes gedurende de avond enkele malen te herhalen. Filmclub De Geinfilmers bestaat volgend jaar 40 jaar en zoekt nog belangstellenden voor een filmcursus. Het maakt niet uit of er met een traditionele videocamera of met een smartphone wordt gefilmd. De cursus omvat 6 lesavonden, één keer in de 2 weken is er les. Te beginnen op woensdag 30 januari in dorpshuis Fort Vreeswijk in Nieuwegein. Inschrijven kan tot zaterdag 1 december. Aan deelname zitten kosten verbonden. Meer informatie is te vinden op de website van De Geinfilmers. www.degeinfilmers.nl

dinsdag 20 november

Open ouderenwerk
14:15, Vianen, zalencentrum 't Klooster. Henk Griffioen is te gast bij het open ouderenwerk van de protestantse en rooms-katholieke kerk. Titel van zijn presentatie is 'Wie verre reizen doet, kan veel verhalen'. De meditatie wordt verzorgd door dominee R. den Hertog. De middag begint om 14:15 uur. Bij problemen met vervoer kan er gebeld worden met 0347-374097. Kosten zijn voor eigen rekening.

Samen bidden
20:00, Vianen, De Hoeksteen. Gezamenlijke gebedsavond in De Hoeksteen. Alle christenen zijn welkom om samen te bidden en te luisteren.

Porselein beschilderen
20:00-22:00, Vianen, Stedelijk Museum Vianen. In het kader van de tentoonstelling 'Goodbye Vianen!' in het Viaanse museum geeft Petra Smits een workshop over het beschilderen van porselein. Natuurlijk wordt daarbij ook aandacht besteed aan de objecten in de tentoonstelling, in het bijzonder aan het zeldzame Delfts Zwart uit de collectie van de gemeente. Deelnemers aan de workshop kunnen, afhankelijk van hun wensen, vanaf maandag 20 november van 20:00 tot 22:00 uur deelnemen aan een, twee of drie avonden. De kosten zijn 35 euro per avond, inclusief materiaal, koffie, thee en wat lekkers. Het te beschilderen aardewerk of porselein kunnen deelnemers zelf meenemen of ter plaatse aanschaffen voor een paar euro per stuk. www.stedelijkmuseumvianen.nl

woensdag 21 november

Koffie drinken
09:00-11:00, Vianen, De Hoeksteen. De deuren van De Hoeksteen gaan om 09:00 uur open voor iedereen die een kop koffie of thee wil komen drinken. Deelname is gratis.

Spelletjesmiddag
13:30-15:30, Vianen, Hof van Batenstein. Stichting Welzijn Vianen (SWV) organiseert een spelletjesmiddag in Hof van Batenstein. Deelnemers kunnen onder meer sjoelen, rummikubben of een potje kaarten. Entree is 2 euro inclusief een kop thee of koffie met een drankje en een hapje.

Passage Lexmond
19:30, Lexmond, Huis Het Bosch. Dorpsgenoot Marry de Wit verzorgt de avond van Passage Lexmond. Er wordt gesproken over verslaving, roken, Goudse pijpen en er is hersengymnastiek. De dames van Vrouwen van Nu zijn te gast en er is een verloting.

donderdag 22 november

Pannenkoeken eten
12:30, Vianen, Hof van Batenstein. Stichting Welzijn Vianen (SWV) organiseert in samenwerking met De Ponthoeve een pannenkoekenmiddag. Eters krijgen een pannenkoek met twee ingrediënten. Het is wel de bedoeling dat deelnemers op eigen gelegenheid naar De Ponthoeve gaan, gebruik maken van de Plusbus kan ook. Deelname kost 13,95 euro. Aanmelden kan tot maandag 19 november via 0347-374097.

Brei- en haakcafé
19:00-21:00, Vianen, Hof van Batenstein. Maandelijkse bijeenkomst van het Brei- en haakcafé van Stichting Welzijn Vianen (SWV). Deelnemers breien en haken met elkaar en delen tips met elkaar. Entree is 2 euro, inclusief een kop koffie of thee en een sapje.

vrijdag 23 november

Sinterklaasintocht in Hoef en Haaf en Hagestein
17:00, Hagestein, dorpshuis De Biezen. Sinterklaas en zijn Pieten komen langs in Hagestein. De goedheiligman en zijn gevolg arriveert om 17:00 uur bij dorpshuis De Biezen. Ook kindjes uit Hoef en Haag zijn welkom om de sint te begroeten, hij is er nog tot 19:00 uur.

Grote Lexmondse Bingo
19:30, Lexmond. Oranjevereniging Lexmond houdt in Huis Het Bosch de jaarlijkse grote bingo van Lexmond. Ondernemend Lexmond heeft gezorgd voor een prijzentafel met onder meer fruit, taart, vlees, tegoedbonnen voor een verwenmomentje en kaarten voor het Winterfeest van de Oranjevereniging op 15 februari. Na de tien ronden is er de extra superronde. De hoofdprijs is een nieuwe fiets van meer dan 500 euro. Na de superronde gaat het feest verder met de tombola: zeker dertig prijzen worden verdeeld onder de deelnemers. De bingoboekjes kosten 10 euro voor tien ronden met drie prijzen. Een bingokaart voor de superronde kost 5 euro. Degenen die met twee of meer komen, moeten zich aanmelden via bestuur@oranjevereniging-lexmond.nl
www.oranjevereniging-lexmond.nl/bingo/