Langendijk straks zonder parkeren, met voetpad

vianen • Bij de komende herinrichting van de Langendijk in Vianen verdwijnen ook de parkeerplaatsen. Wel komt er een voetpad. Deze voorkeursvariant wordt deze maand door het college voorgelegd aan de gemeenteraad.

De raad besloot eerder dit jaar om 250.000 euro beschikbaar te stellen voor de herinrichting van de Langendijk. Het geld kwam beschikbaar omdat de geplande aanleg van een rondweg in de Buitenstad is afgeblazen. Begin juli bleek tijdens een informatiebijeenkomst voor de bewoners dat het wel of niet parkeren het belangrijkste aandachtspunt was.

Een deel van de bewoners wil geen parkeren in de straat vanwege de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers. Een ander deel wil wel graag voor de deur parkeren. De meeste aanwezigen kozen voor een variant zonder parkeren en aanleg van een voetpad. Als compensatie zal straks een deel van parkeerplaats P1 op Sluiseiland worden gereserveerd voor vergunninghouders Binnenstad. Tevens zullen verschillende maatregelen worden genomen om de sociale veiligheid te verbeteren. Te denken valt bijvoorbeeld aan een betere verlichting.

Transparant

Het college realiseert zich terdege dat door deze keuze een deel van de bewoners teleurgesteld zal zijn. Toch rekent men op begrip. Tijdens de informatieavonden is immers transparant gecommuniceerd. Handhaven van de huidige situatie verdient zeker niet de voorkeur. Dit beperkt volgens het college de verbetering van de verkeersveiligheid in de straat voor voetgangers, omdat deze gedwongen blijven om de auto's heen te laveren.

Na besluitvorming door de raad worden de bewoners van de Langendijk en andere geïnteresseerden geïnformeerd. De voorbereidingen van de werkzaamheden starten in de loop van 2019.