Voorstraat is mooi, maar zeker nog niet af

vianen • De reconstructie van de Viaanse Voorstraat is tot nu toe met gejuich begroet. Maar qua inrichting, gebruik en handhaving moet nog wel het één en ander gebeuren, betoogde Giuseppe van der Helm vorige week tijdens de raadsvergadering. Hij is lid van bewonersgroep stichting De Poorters.

Van der Helm vergeleek de huidige situatie van de Voorstraat met een huiskamer. "De vloer ligt er, maar de plinten zijn nog niet aangelegd en ook het behang is nog niet klaar. De verlichting is er nog niet en ook de meubels staan nog niet opgesteld."

Parkeerplekken

Volgens Van der Helm staan er momenteel regelmatig 60 auto's geparkeerd, terwijl een maximum van 45 was afgesproken. "Wanneer gaan we handhaven?" Ook de prullenbakken zijn een punt van zorg. "Als ik op zondagmorgen m'n huis uitkom, ligt het bezaaid met afval. Op het plein stonden drie prullenbakken, straks nog maar één. Dat kan ik dus niet rijmen met ons voornemen om de Voorstraat het visitekaartje van Vianen te laten zijn." De Poorters willen ook meer bankjes. "Per plein komt er slechts één bankje. Dat is raar, want juist op die pleinen wil je mensen laten verblijven. Dat vinden mensen leuk. En wat het kost het nou eigenlijk, zo'n bankje. Een paar honderd euro?"

Van der Helm hoopt ook dat de verlichting op de panden van de Voorstraat terugkeren, zoals dat een paar jaar geleden het geval was. Maar die verlichting viel op een gegeven moment van ellende van de muur. "En dat is echt zonde", aldus de Poorter. Er moet nieuwe verlichting komen en dat zal volgens Van der Helm moeten gebeuren onder regie van de gemeente. Want nu gaat iedereen z'n eigen gang en dat ziet er toch niet altijd even fraai uit.