• De deelnemers aan de opruimactie zaterdag.
• De deelnemers aan de opruimactie zaterdag. Foto: aangeleverd

Succesvolle opruimactie in Vianen

vianen • Samen met Alex van Eck uit IJsselstein en zijn hond Joy van Enjoycleaningup namen de Alblasserwaardse vrijwilligers van De Plastic Guerrilla afgelopen zaterdag het recreatieterrein Middelwaard in Vianen onder handen.

Voorman Bram van der Wal van De Plastic Guerrilla - een initiatief tegen zwerfafval - had zoals altijd een eenvoudig maar effectief strijdplan uitgetekend. Na begroeting, kennismaking, de bewapening met zakken, linnen tasjes, handschoenen, grijpstokken én deze briefing van Van der Wal waaierden de zwerfvuilopruimers zaterdag in alle windrichtingen uit. Na een buiige start van de dag waren de weersomstandigheden gunstig geworden: droog en zonnig. Van der Wal blikt terug: "De honden hadden misschien nog wel de meeste lol in de opruimactie, mogelijk omdat ze totaal niet belast worden door verontwaardiging, frustratie en ergernis over achteloos weggesmeten of achtergelaten troep. Daar kun je als rotzooiraper nog wel eens een voorbeeld aan nemen… Enthousiast zijn, plezier hebben en kwispelen zijn prettige omgangsvormen en verraden een positieve grondhouding." De hond Joy van IJsselsteiner Alex van Eck is sowieso een bijzonder exemplaar: het dier heeft geleerd om plastic flesjes, blikjes en lege pakjes op te rapen. De kinderkrant Kidsweek heeft Joy dit jaar uitgeroepen tot 'Dier van het jaar'.

Zo'n veertigtal grijpgrage handen en acht hondenpoten kunnen bergen verzetten, zo bleek toen de opruimactie zaterdag achter de rug is. De ploggers - joggers die al rennend zwerfafval opruimen - hadden in no time hun linnen tasjes vol. "Dit geeft zóveel voldoening en energie…", aldus één van hen. Zo keerde uiteindelijk iederéén terug van deze missie met zakken vol troeptrofeeën. De buit was aanzienlijk en boven verwachting. Van der Wal: "Wat een dik uur opruimen kan opleveren? Lekker buiten zijn, mooie mensen én dieren ontmoeten, een kar vol troep gered van een roemloos uitéénvallen in microdeeltjes en voor een verantwoorde afvalverwerking maar vooral ook plezier, voldoening en energie. Dat kunnen we goed gebruiken want er komt altijd weer een volgende keer."


q www.facebook.com/plasticguerrilla