• Vreugde bij stichting Herbouw Wipkorenmolen en bij wethouder Harry van Tilburg.
• Vreugde bij stichting Herbouw Wipkorenmolen en bij wethouder Harry van Tilburg. Foto: Dick Aanen

Bewoners Buitenstad Vianen niet blij met herbouw: 'Geld in bodemloze put'

Vreugde bij stichting Wipkorenmolen

vianen • Dat betekende grote opluchting bij de stichting die het project gaat uitvoeren. Want de afgelopen maanden zag het er nog zeer somber uit. Ondanks het sympathieke doel om de wipkorenmolen te herbouwen en de grote betrokkenheid van enkele bestuursleden was de gemeente tot voor kort van mening dat de stichting Herbouw Wipkorenmolen te weinig vooruitgang boekte bij het binnenhalen van sponsorgelden. Maar er is de afgelopen maanden veel lobbywerk verricht en inmiddels zijn er ook behoorlijk wat toezeggingen van sponsoren. Bovendien zit er een nieuwe wethouder: Harry van Tilburg. Blijdschap was er vooral bij good old Piet Kastelein, die al in 1994 samen met Arti Enklaar het idee lanceerde voor herbouw van de molen uit 1691. "We hebben 24 jaar lang zonder onderbreking met niet aflatende ijver en zonder eigenbelang aan ons doel gewerkt. Mijn vrouw zei ooit tegen mij: 'Jullie weten ook van geen ophouden'. Ik heb nog wel een mooie naam voor de molen: De Doordouwer.'

Bijna alle fracties waren positief. Alleen de VVD, bij monde van Siebolt Nieuwenhuis, uitte nog wel zijn zorgen over de ontsluiting en het parkeren. Ook een aantal fondsen moeten nog met hun toegezegde sponsorbedragen over de brug komen. Maar uiteindelijk ging ook hij akkoord. Joop van Montfoort (PvdA) vond het jammer dat er van het sponsorgeld nog ruim 4.000 euro werd afgetrokken voor eerder door accountantsbureau Deloitte verricht onderzoek. Via een motie vroeg hij het college om het geld in later instantie alsnog toe te voegen aan het sponsorgeld. Die motie werd aangenomen.

Bewoners Buitenstad

Annelies van den Boonen maakte namens een grote groep bewoners van de Buitenstad toch nog wel een aantal kritische opmerkingen. "Wij zijn bang dat er geld wordt gestoken in een bodemloze put. Wij hebben er geen vertrouwen in. De Buitenstad zit niet te wachten op een project zonder einde. Wij achten de financiële en organisatorische haalbaarheid nog steeds niet bewezen." De Buitenstad bewoners vinden het ook een probleem dat er geen geld is voor een goede ontsluiting naar het molenterrein en dat er geen goede parkeervoorziening is geregeld. Ook zijn ze bang voor het zwaar verkeer. Margot Stolk, bestuurslid van de stichting Herbouw Wipkorenmolen, zei dat ze de zorg van de bewoners heel goed begrijpt. "We gaan in gesprek en proberen het vertrouwen te herstellen." Ze beloofde dat het zwaar transport tot een minimum zal worden beperkt. "Het zwaar transport zal zoveel mogelijk over water plaats vinden." De bezoekers aan de molen zullen hun auto moeten parkeren op P3. "Die parkeerplaats is daar niet voor niets aangelegd", vertelde Stolk, die tot 2013 wethouder was in Vianen. Ze verwacht overigens dat het met de drukte nog wel zal meevallen. "Ik verwacht hier geen bussen vol Japanners. De bezoekers komen verspreid over het jaar en die zullen we zo goed mogelijk begeleiden."