Raad Vianen voelt zich onder druk gezet bij keuze Participatiewet

Felle politieke reactie op Avres-bestuur

vianen • Dat bleek vorige week dinsdagavond tijdens de raadsvergadering in Vianen. De fracties gingen tandenknarsend akkoord met het collegevoorstel om te kiezen voor uitvoeringsorganisatie Avres, dat vooral is gericht op de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden.

Alleen D66 stemde tegen. Door de keuze voor Avres wordt definitief niet gekozen voor de Utrechtse 'concurrent' WIL (Werk en Inkomen Lekstroom). De banden worden overigens niet helemaal verbroken, want er komt wel een soort van dienstverleningsovereenkomst.

Raadsleden in Vianen zijn flink geïrriteerd over de manier waarop Alblasserwaardse Avres-bestuurders op 27 september via een persbericht hadden gereageerd op de aarzelende houding van hun collega's uit de Vijfheerenlanden. Die hadden een definitieve keuze voor Avres of WIL over willen laten aan de gemeenteraad van de nieuwe gemeente. Een mogelijke keuze voor WIL heeft overigens grote gevolgen, omdat daarmee het voortbestaan van Avres in het geding komt. Hardinxveld is al uitgetreden, Lingewaal gaat dat waarschijnlijk ook doen. En dan blijven alleen Gorinchem en de nieuwe gemeente Molenlanden over.

Deining

In het betreffende persbericht van de drie Alblasserwaardse wethouders stond dat de uitkeringen van uitkeringsgerechtigden mogelijk in gevaar komt als er geen keuze zou worden gemaakt. Dat zinnetje heeft voor veel deining gezorgd. De secretaris van de Adviesraad Sociaal Domein in Vianen heeft de afgelopen weken maar liefst 177 verontruste uitkeringsgerechtigden aan de deur gehad die zich wild waren geschrokken door het persbericht.

De Avres-bestuurders stuurden vorige week een briefje, waarin ze zeggen te betreuren dat de uitkeringsgerechtigden 'mogelijk ongerust zijn geworden over hun uitkeringsverstrekking'. "Een lullig briefje", vond Christa Hendriksen van D66 en veel Viaanse collega-raadsleden met haar. Want er worden eigenlijk helemaal geen excuses gemaakt. Er moet volgens Hendriksen veel gebeuren om het vertrouwen terug te winnen. "Een briefje van het bestuur is dan ruim onvoldoende." Johan van de Velden (VHL) vond de acties van het Avres-bestuur 'onhandig en moreel onjuist'. Maar ook nam hij het woord 'schandalig' in de mond. "Ze moeten excuses maken aan de bewoners waar ze onnodige onrust veroorzaakt hebben." Tirtsa Kamstra van de ChristenUnie vond de actie van de wethouders in Gorinchem, Giessenlanden en Molenwaard getuigen van 'machtsvertoon' en 'powerplay'. Bram Schoonhoven (CDA) sprak van 'chantage'. "Zo ga je niet met elkaar om." Joop van Montfoort snapte niet waar het wantrouwen vandaan komt. Vooral omdat de Vijfheerenlanden als grensgemeente altijd de bereidheid heeft getoond om grensontkennend samen te werken en als Utrechtse gemeente ook oog te hebben voor de regionale belangen binnen de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden.

Piet Vat, wethouder van de gemeente Molenwaard en voorzitter van het algemeen bestuur van Avres zegt in een reactie dat er geen druk is uitgeoefend om te kiezen voor Avres. "Wel is aangedrongen om helderheid te verschaffen per 1 januari 2019." Om de plooien weer wat glad te strijken is inmiddels een bemiddelaar aangesteld, Vianees Hans van de Werff.


Dick Aanen